Oefenzege Ajax op Hertha BSC overschaduwd door schrikmoment Blind

Ajax was dinsdagavond wat minder op schot dan in de voorgaande oefenwedstrijden, maar ook tegen Hertha BSC werd er gewonnen. De wedstrijd werd echter overschaduwd door het uitvallen van Daley Blind, die naar de grond ging zonder dat er een tegenstander in de buurt was.

Oefenzege Ajax op Hertha BSC overschaduwd door schrikmoment Blind
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 0
Hertha BSC
Hertha BSC

Zo'n tien minuten voor tijd werd het stil in de Johan Cruijff Arena, toen Blind plotseling op de grond lag. Hij was even daarvoor gevallen, zonder dat er een tegenstander in de buurt was, en werd direct vervangen. Dat was een behoorlijk schrikmoment, zeker gezien de hartproblemen waar hij eerder mee kampte. Blind ging er in het Champions League-duel met Valencia eind vorig jaar ook ineens bij zitten, daarna bleek hij een ontstoken hartspier te hebben. Er werd bij hem operatief en preventief een defibrillator (ICD) geplaatst.

Valse spits
De Amsterdammers deden het dinsdag nog steeds zonder doelman Andre Onana (die al een tijdje last heeft van enkelklachten), maar dit keer ook zonder Quincy Promes en Ryan Gravenberch. De twee beoogde basisspelers ontbraken met lichte blessures, maar trainer Erik ten Hag liet voorafgaand aan de wedstrijd weten dat beide spelers waarschijnlijk snel weer zullen aansluiten. Tegenover die afwezigen stond de rentree van zowel Klaas Jan Huntelaar als David Neres. Beide aanvallers vielen diep in de tweede helft in, voor de Braziliaan was het voor het eerst in bijna negen maanden dat hij weer eens minuten maakte.

Hij zag vanaf de bank hoe zijn landgenoot Antony en diens collega-nieuwskomer Mohammed Kudus op de flanken begonnen, ter ondersteuning van Labyad. De eveneens van een zware blessure herstelde aanvaller speelt deze voorbereiding als valse spits, en doet dat vooralsnog heel behoorlijk. Tijdens de 5-1 zege op zijn oude club FC Utrecht scoorde hij bijvoorbeeld drie keer, waarvan twee vrije trappen. Dat kunstje herhaalde hij ook tegen Hertha BSC, al werd zijn inzet flink van richting veranderd: 1-0.

Tekst gaat verder onder de video.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Halverwege wisselden de Duitsers hun hele elftal, waardoor Karim Rekik en Deyovaisio Zeefuik naar de kant gingen en Javairo Dilrosun en Daishawn Redan binnen de lijnen kwamen. Zij zagen hoe Labyad vlak na de pauze zijn tweede had móéten maken, maar hopeloos faalde. Antony raakte de paal, de rebound werd door de man in vorm huizenhoog over geschoten. Omdat een rake kopbal van Edson Álvarez werd afgekeurd en een voorzet van Donny van de Beek na een heerlijke aanval net niet bij Labyad kwam, bleef het 1-0.

Dat het duel voor Ajax zeker ook in het teken stond van fysieke inhoud kweken, bleek uit het feit dat de elf basisspelers (onder wie de ijzersterk spelende Perr Schuurs) lang bleven staan. Pas in de zeventigste minuut voerde Ten Hag zijn eerste wissels door: hij bracht Neres en Huntelaar voor Antony en Labyad, maar gescoord werd er niet meer.

Zodoende is Ajax nog altijd ongeslagen. Vlak voor de ruime zege op FC Utrecht werd RKC Waalwijk al met 6-1 verslagen, vorige week volgden overwinningen bij Wolfsberger AC (0-2) en Red Bull Salzburg (1-4). Eerder op de dinsdag won een elftal van Ajax met voornamelijk jonge talenten overigens al met 5-2 van Holstein Kiel.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Dest, Schuurs, Blind (80. Rensch), Tagliafico; Álvarez, Van de Beek, Kudus; Antony (71. Neres), Labyad (71. Huntelaar), Tadic.

'Ten Hag heeft manier van drukzetten Bayern München nu al gekopieerd met Ajax'
Bekijk hier al onze video's