Oefenduels: PEC, Willem II en Roda tanken vertrouwen, ADO fors onderuit

PEC Zwolle heeft vrijdagmiddag een overtuigende oefenzege geboekt op Sportfreunde Lotte. Voor eigen publiek triomfeerde de formatie van John van 't Schip met 5-1. Ook Willem II en Roda JC Kerkrade zegevierden, maar Vitesse en AZ speelden gelijk.

PEC Zwolle - Sportfreunde Lotte 5-1
Al in de eerste minuut opende PEC de score. Chris Reher werkte een voorzet van Kingsley Ehizibue achter zijn doelman. De huidige nummer vier van de Eredivisie liet er geen gras over groeien en leidde al na een half uur met 3-0. Achtereenvolgens Terell Ondaan en Mustafa Saymak sloegen toe.

Na de hervatting deden ook Ehizibue en Ruben Ligeon nog een duit in het zakje. Laatstgenoemde mag zich deze week bewijzen bij de Zwollenaren. Tussendoor redde Kevin Freiberger de eer namens de club uit de Derde Bundesliga die vorig seizoen enkele keren stuntte in het Duitse bekertoernooi. Bij PEC Zwolle startte Philippe Sandler in de basis. De verdediger liep medio november een sleutelbeenbreuk op en kwam sinds niet meer in actie.

Aanvankelijk zou PEC Zwolle deze week oefenen tegen Sparta Rotterdam, maar de Kasteelheren zetten een streep door de ontmoeting. De huidige nummer vier van de Eredivisie hervat de competitie zaterdag 20 januari thuis tegen NAC Breda.

Willem II - Hibernian 3-1
Ook Willem II zegevierde in vriendschappelijk verband. De Tilburgers rekenden met 3-1 af met Hibernian, de nummer vier in de Schotse Premier League. Na een doelpuntloze eerste helft openden de Schotten drie minuten na rust de score via Simon Murray.

Willem II toonde echter veerkracht en via doelpunten van Mo El Hankouri, Ben Rienstra en Ismail Azzaoui werd het 3-1. De wedstrijd werd gespeeld in het Portugese Vila Real de Santo António. Willem II vervolgt de Eredivisie op zondag 21 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

Vitesse - Hearts 1-1
Vitesse kreeg het tijdens het trainingskamp in Spanje niet voor elkaar een Schotse club op de knieën te krijgen. De Arnhemmers moesten tegen Hearts - de nummer vijf van de Schotse Premier League - met een 1-1 gelijkspel genoegen nemen. Bryan Linssen zette Vitesse in de veertiende minuut op voorsprong, maar een winnaar in het rommelige duel bleef uit door een rake vrije trap van Hearts in de 84ste minuut. Vlak daarvoor had Linssen nog een mogelijkheid op de 2-0 laten liggen. Vitesse stuit volgende week zaterdag op SC Heerenveen bij de start van de tweede seizoenshelft.

Roda JC - KV Kortrijk 5-2
Roda JC Kerkrade tankte meer vertrouwen in een oefenduel. De Limburgers wonnen met 5-2 van KV Kortrijk, dat de zevende plaats bekleedt in de Belgische competitie. Het duel werd gespeeld in twee periodes van zestig minuten.

Jérémy Perbet zette KV Kortrijk in de veertigste minuut op voorsprong, maar daarna was het Roda JC dat de klok sloeg. Via goals van Jorn Vancamp, Tsiy William Ndenge, Gyliano van Velzen, Nathan Rutjes en Maecky Ngombo (die de afgelopen periode geregeld meetrainde bij Jong Roda JC) werd het 1-5. Voormalig Roda JC-speler Thanasis Papazoglou legde de eindstand vast.

De wedstrijd vond plaats in het Belgische Tienen, achter gesloten deuren, een verzoek van KV Kortrijk. Roda JC ontmoet volgende week zaterdag FC Twente bij de herstart van de Eredivisie.

AZ - FC Sankt Gallen 2-2
AZ nam het in Estepona op tegen Sankt Gallen, de nummer vier van de Zwitserse competitie. Al in de twaalfde minuut opende AZ de score via Thomas Ouwejan. De ploeg van John van den Brom kon deze marge niet vasthouden tot de rust, want in de 33ste minuut zorgde Silvan Gönitzer voor de gelijkmaker. Na de hervatting was er sprake van hetzelfde scenario: AZ dat een voorsprong verspeelt. Tranquillo Barnetta verzilverde een penalty nadat Ricardo van Rhijn de Alkmaarders op 2-1 had gezet. AZ begint volgende week vrijdag met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht aan de tweede seizoenshelft.

Istanbul Basaksehir - ADO 4-0
ADO Den Haag oefende vrijdagmiddag tegen Istanbul Basaksehir waar het een oude bekende tegenkwam. Eljero Elia stond in de basis bij de Turken, maar moest het veld al na 34 minuten verlaten met een blessure. Daarvoor hadden Emmanuel Adebayor (penalty) en Irfan Kahveci (vrije trap) hun ploeg al op een comfortabele 2-0 voorsprong gezet.

In de tweede helft ging Basaksehir vrolijk verder en na tien minuten stond het 3-0 via Hakan Özmert, die hard raak schoot. Stefano Napoleoni bepaalde door middel van een tweede penalty de eindstand op 4-0. ADO hervat de competitie tegen VVV-Venlo.

Heracles Almelo - Karlsruher SC 2-3
Veel afwezigen bij Heracles Almelo. Dries Wuytens, Reuven Niemeijer, Kai Huisman, Niels Leemhuis, Brandley Kuwas en Lerin Duarte waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar voor de oefenpot tegen Karlsruher SC.

De spelers die wel op het veld stonden, kwamen al binnen het kwartier op voorsprong. Vincent Vermeij scoorde op aangeven van Brahim Darri, maar drie minuten later maakten de Duitsers alweer gelijk via Fabian Schleusener. Zeven minuten voor de pauze zette Bart van Hintum de Heraclieden echter weer op voorsprong.

Maar na rust ging het helemaal mis bij de Almeloërs. Na dertien minuten in de tweede helft stond het ineens 2-3 voor Karlsruhe. Daar kwam Heracles niet meer van terug. De competitie begint voor de Tukkers weer met een thuiswedstrijd tegen koploper PSV.