Nu in de theaters: de klaagmonologen van The Special One

Reacties

Het is de dag waar volgers van de Premier League lang naar hebben uitgekeken. Het nieuwe seizoen begint vrijdagavond met het duel tussen Manchester United en Leicester City. VI's Süleyman Öztürk over het theater van José Mourinho.

Nu in de theaters: de klaagmonologen van The Special One

José Mourinho is niet achterlijk. Wanneer hij weken achter elkaar een bepaalde boodschap herhaalt, zit daar een duidelijke bedoeling achter. Hij is trainer, psycholoog, communicator en… acteur.

De zomer van Manchester United is kort te samen te vatten: er deugde helemaal niets. De Portugees vond het een enorme straf om met een ploeg op pad te moeten die niet als de zijne voelde. Hij calculeerde de nederlagen alvast in, vertelde hij aan journalisten. De opmerkingen over het gebrek aan kwaliteit bij de 'drie verschillende elftallen' waarmee hij moest werken, werden gezien als een aanval op zijn eigen selectie. Mourinho leek inderdaad op oorlogspad. Het was bijna alsof hij zijn eigen vertrek aan het regisseren was. Helemaal toen hij openbaarde dat hij na afloop van het seizoen een lijstje had ingeleverd bij de directeur met spelers die hij wilde hebben. Dat zijn vreemde opmerkingen die niet passen bij een manager die gespecialiseerd in het ontregelen van de concurrentie om daar uiteindelijk voordeel uit te halen.

Manchester United is afgelopen seizoen tweede geworden in de Premier League. Op een gigantische achterstand van Manchester City, dat wel. Wie alle opmerkingen en klachten van Mourinho op een rijtje zet, zou haast gaan denken dat hij het seizoen al heeft opgegeven. Hij heeft zijn eigen ploeg zo klein gemaakt dat het absurde vormen heeft aangenomen.

Het is theater. De klaagmonologen van The Special One dienen een ander doel. Het is een list om de concurrentie straks te verrassen. Deze zomer benadrukte hij net als anderen de kracht van Manchester City en het kooplustige Liverpool. Hij kwam er telkens heel toevallig op terug. Dan speelde hij het bandje af om het nieuwe Premier League-seizoen een bepaalde kant op te framen. Net als hij twee seizoenen geleden telkens de confrontatie zocht met Antonio Conte toen hij doorhad dat Chelsea de ploeg was die afgeleid moest worden.

Waarschijnlijk heeft Mourinho al bedacht wat hij vanavond zal zeggen na het openingsduel met Leicester City. Bij winst én bij verlies. Geloof hem vooral niet op zijn woord. The Special One is een personage is zijn eigen grote totaal geregisseerde voetbalshow.

Süleyman Öztürk, voor VI vaste volger van de Premier League, blikt vooruit op de start van de Premier League. 'Mourinho is goed in die spelletjes aan het begin van het seizoen.'
Manchester United
Manchester United
2 - 1
Leicester City
Leicester City
{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.