Noord-Ierland slaat na rust toe en volgt Oranje op de voet

Noord-Ierland heeft donderdagavond zijn eerste kwalificatiewedstrijd richting het EK 2020 gewonnen. In Belfast rekende de groepsgenoot van Oranje zonder al teveel problemen af met Estland.

2 - 0
Estland
Estland

Drie jaar geleden baarde Noord-Ierland als debutant opzien tijdens het EK 2016 in Frankrijk en bereikte het de laatste zestien. Met die fraaie zomer in herinnering probeert het team van bondscoach Michael O'Neill ook in de huidige campagne een EK-ticket te bemachtigen, al zal dat gezien de concurrentie van Nederland en Duitsland nog een flinke klus worden.

De Esten vormden donderdag in ieder geval nauwelijks een bedreiging. Noord-Ierland begon meteen al direct goed en creëerde in de openingsfase kansen. Een verre inworp kwam terecht bij Niall McGinn, wiens schot net naast het Estse doel vloog. De volgende kans was ook voor de thuisploeg, waar de vrijstaande Paddy McNair de bal op een presenteerblaadje aangeboden kreeg van Jordan Jones. Toch slaagde hij erin de bal over het doel te koppen.

Estland, dat slechts één van zijn laatste zes interlands omzette in een zege, had weinig in te brengen op Windsor Park. Henrik Ojamaa (ex-Fortuna Sittard en -Go Ahead Eagles) kreeg voorin nauwelijks bruikbare ballen en zag hoe zijn collega's achterin constant onder druk werden gezet. Tien minuten na rust resulteerde dat in de verdiende 1-0 voor de Noord-Ieren.

Jones leverde vanaf de linkerkant een goede voorzet af en via Kyle Lafferty kwam de bal terecht bij McGinn. Op diens harde schot had doelman Sergei Lepmets geen antwoord. Na de 1-0 kwamen er meer kansen, allereerst voor de Esten. Mattias Käit hielp de eerste mogelijkheid voor zijn land (twintig minuten voor tijd) echter om zeep toen hij over schoot na een hoekschop.

Vlot daarna kwam er nog een tweede kans voor Estland, waarbij Henri Anier oog in oog kwam te staan met doelman Bailey Peacock-Farrell. Die bleef echter lang staan en keerde de inzet van de aanvaller. Vrijwel direct daarna was het aan de overkant wél raak: Karol Mets (ex-NAC) vloerde George Saville en moest dat bekopen met een strafschop. Steven David bleef koel van elf meter en benutte de penalty door het midden.

Zondag kruist Noord-Ierland de degens met Wit-Rusland, dat het eerste duel met Oranje puntloos afsloot. Het bezoek aan De Kuip eindigde donderdagavond voor de Wit-Russen in een 4-0 nederlaag.