Nigeriaanse held Troost-Ekong stuurt Veldwijk naar huis

Nigeria heeft zich geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup. De geboren Haarlemmer William Troost-Ekong groeide uit tot matchwinner tegen het Zuid-Afrika van Lars Veldwijk.

Nigeria
Nigeria
2 - 1
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

In de eerste helft stal Samuel Chukwueze de show. De dribbelaar van Villarreal, die in eigen land vergeleken wordt met Arjen Robben, opende binnen een half uur in twee instanties de score na een lage voorzet van Alex Iwobi. Kort voor rust tartte Chukwueze de Zuid-Afrikaanse defensie met een verfijnde dribbel, maar hij kon net niet afronden.

Na rust verzuimde Nigeria de wedstrijd te beslissen. Er waren kansen voor Ahmed Musa en Odion Ighalo, die een harde overtreding van Thulani Hlatshwayo te verduren kreeg. De verdediger van Zuid-Afrika kwam goed weg met een gele kaart.

Zuid-Afrika bleef hoop houden en in de 71ste minuut kwam de beloning. Na lang overleg constateerde de VAR dat de bal na een vrije trap niet werd doorgekopt door een Zuid-Afrikaan en dat Bongani Zungu dus niet buitenspel stond toen hij de gelijkmaker binnen kopte.

In de 85ste minuut maakte Veldwijk zijn entree bij Zuid-Afrika als vervanger van Lebo Mothiba. Niet de Spartaan, maar een andere geboren Nederlander werd de matchwinner. William Troost-Ekong, die het levenslicht zag in Haarlem, profiteerde in de negentigste minuut van compleet mistasten van doelman Ronwen Williams en tikte de bal in het lege doel: 2-1.

Daardoor zal Nigeria in de halve finale tegen Ivoorkust of Algerije spelen. Die ploegen treffen elkaar donderdag, evenals Madagaskar en Tunesië.