Nieuwelingen en oudgediende wijzen Vitesse de weg tegen Roda

Vitesse heeft ook de tweede wedstrijd in het nieuwe Eredivisie-seizoen gewonnen. Nieuwelingen Tim Matavz en Thomas Bruns wezen de Arnhemmers de weg op bezoek bij Roda JC Kerkrade. Ook oudgediende Guram Kashia was trefzeker voor de formatie van Henk Fraser: 1-3.

Vitesse kende een uitstekende start van de nieuwe jaargang door in het eigen Stadion Gelredome over NAC Breda heen te walsen (4-1). Roda JC moest bij de opening van het seizoen zijn meerdere erkennen in PEC Zwolle (4-2).

De eerste kans was in Parkstad Limburg Stadion voor Roda JC, maar het schot van Mohamed El Makrini verdween over het doel van Remko Pasveer. Even later leek aanvoerder Kashia Vitesse op voorsprong te koppen, maar Hidde Jurjus trad adequaat op. Na een schot van Roda-aanvaller Jorn Vancamp en een kopbal van Bryan Linssen aan de andere kant, werd de ban kort voor rust gebroken door Matavz. De spits maakte dankbaar gebruik van een dramatische terugspeelpass van Frederic Ananou. De Sloveen krulde de bal vervolgens met veel overtuiging in de verre hoek, het was alweer zijn zestigste Eredivisie-goal.

Na de pauze kreeg Roda een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Christian Kum verlengde de bal uit een vrije trap over het Vitesse-doel. Roda klopte in de tweede helft nadrukkelijk op de deur en dat leidde na iets meer dan een uur tot een strafschop. Milot Rashica haalde Mikhail Rosheuvel onderuit en arbiter Jochem Kamphuis wees terecht naar de stip. De strafschop werd benut door Simon Gustafson, al verdween de bal via de paal en het lichaam van Pasveer pas in het doel. Het was alweer de derde seizoenstreffer van de van Feyenoord gehuurde Zweed. De middenvelder komt met zijn drie treffers al in de buurt van de topscorer van het afgelopen seizoen, Abdul Ajagun maakte er namelijk vijf in de vorige jaargang voor de Limburgers.

De Arnhemmers rechtten binnen vijf minuten alweer de rug. De van Heracles Almelo overgekomen Bruns schoot knap raak uit een vrije trap. Net als voor Matavz was het ook voor de middenvelder alweer zijn tweede goal in Arnhemse dienst. Tien minuten voor tijd verzekerde Kashia dat Vitesse de punten mee naar Gelderland zou nemen. De Georgische stopper kopte vanuit een corner prachtig binnen: 1-3.

In de slotfase scoorden beide ploegen niet meer. Door de overwinning blijft Vitesse koploper in de Eredivisie met zes punten uit twee duels. Robert Molenaar is de eerste Roda JC-trainer die in de eerste twee wedstrijden na zijn aanstelling verliest.