Nietige sprookjesclub Huesca debuteert in La Liga na historische promotie

Reacties

Het nietige SD Huesca debuteert volgend seizoen in de Primera División. Een 0-2 overwinning bij CD Lugo was maandagavond genoeg voor rechtstreekse promotie naar de hoogmis van het Spaanse voetbal. Een historisch succes voor de club die dit seizoen werkte met de allerlaagste begroting van de 22 clubs in de Segunda División.

Nietige sprookjesclub Huesca debuteert in La Liga na historische promotie

Het kleine Huesca liet er maandagavond geen gras over groeien: Alejandro 'Álex' Gallar zorgde al na vijf minuten voor de bevrijdende 0-1, kort voor rust verdubbelde Jorge Pulido de voorsprong. Gescoord werd er in de tweede helft niet meer, waarmee de opmars van sprookjesclub Huesca compleet is.

De club werd in 1960 opgericht door Barcelona-fans, waardoor de clubkleuren van Huesca hetzelfde zijn als die van de Spaanse grootmacht. Na decennia lang tussen het vierde en derde niveau te hebben gependeld, promoveerde Huesca in 2008 voor het eerst naar de Segunda División. Na vijf jaar moest de club weer een stapje terug doen, om in 2015 terug te keren op het tweede plan. Vorig seizoen bereikte Huesca op het nippertje de play-offs om promotie, waarin het verloor van de uiteindelijke promovendus Getafe, dit seizoen heeft het een rechtstreeks entreebewijs voor La Liga veroverd.

Architect
Dat is gebeurd na een seizoen met twee, of eigenlijk drie, gezichten. Huesca begon het seizoen bizar goed, met slechts drie nederlagen in de eerste 26 duels. Tussen 16 februari en 16 april wist de ploeg vervolgens acht wedstrijden op rij níét te winnen, om na een spectaculaire 2-1 zege op Barcelona B de weg omhoog weer in te zetten. Huesca pakte zeventien punten uit de afgelopen zeven wedstrijden, de zege van maandag betekende de sensationele stap naar het hoogste podium.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Grote architect van het succes is trainer Joan Francesc Ferrer Sicilia, beter bekend als Rubi. Hij was in het verleden trainer van bescheiden clubjes, voordat hij in het seizoen 2012/13 opmerkelijk goed presteerde met Girona FC. Dat leverde hem een plek in de staf van het grote Barcelona van trainer Tito Vilanova op, Rubi werd verantwoordelijk voor het scouten van de tegenstanders. Na één jaar werd hij trainer bij Real Valladolid, via Levante en Sporting Gijón belandde hij vorig jaar bij Huesca, met dit enorme succes tot gevolg.

El Alcoraz
En dus mogen Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid zich gaan opmaken voor een tripje naar Estadio El Alcoraz, het stadion van Huesca dat plaats biedt aan zo'n 5500 toeschouwers. Huesca is de eerste ploeg die dit seizoen promotie naar La Liga afdwingt, Rayo Vallecano (dat met nog twee duels te gaan een gunstige marge van vijf punten op de concurrentie heeft) wordt waarschijnlijk de tweede. De nummers drie, vier, vijf en zes gaan in de play-offs vervolgens vechten om het laatste ticket. De drie promovendi vervangen het Deportivo La Coruña van Clarence Seedorf, Las Palmas en Málaga, die degradeerden uit de Primera División.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.