Niet swingend PSV loopt een doelpunt in op Ajax

PSV is door een overwinning op ADO Den Haag weer naast Ajax gekomen op de ranglijst van de Eredivisie. De Eindhovenaren imponeerden niet tegen ADO, maar liepen wel één doelpunt in op de koploper.

PSV
PSV
3 - 1
ADO Den Haag

Voor de vierde keer op rij kwam PSV in actie na Ajax en dus wisten de Eindhovenaren weer wat er moest gebeuren. Ajax kwam eerder in de speelronde immers tot winst op FC Groningen. PSV-trainer Mark van Bommel koos er ditmaal vanaf het begin voor om aanvoerder en topscorer Luuk de Jong iets naar achteren te halen in zijn opstelling. Aan het einde van de wedstrijd tegen De Graafschap stond PSV zo opgesteld en dat beviel Van Bommel ten zeerste. Donyell Malen fungeerde tegen ADO als spits, De Jong sloot vanaf het middenveld aan.

Het lukte PSV met dit plan niet om tot heel grote kansen te komen tegen ADO. Aan het einde van de eerste helft hadden de Eindhovenaren ook maar twee keer op doel geschoten. Eén van die schoten ging wel raak. In de twintigste minuut werd rechtsback Denzel Dumfries niet aangepakt toen hij de zestien in dribbelde en met links schoot hij raak.

Met die belangrijke voorsprong op zak begon PSV wat vrijer te voetballen in de tweede helft, maar nog steeds hield ADO betrekkelijk eenvoudig stand in het Philips Stadion. Na een klein uur had het echter 2-0 moeten worden, maar Steven Bergwijn zag teamgenoot Hirving Lozano over het hoofd. Bergwijn had vier tegenstanders om zich heen, wat betekende dat de Mexicaan volledig vrij stond op rechts. Bergwijn ging echter voor eigen succes, zijn inzet werd geblokt.

Herhaaldelijk scandeerden de fans in het stadion de naam van Erick Gutiérrez, die de laatste maanden nauwelijks in actie is gekomen. Een kwartier voor tijd kwam de Mexicaan in het veld en maakte hij zijn eerste minuten in de Eredivisie sinds 3 februari. Het zorgde voor een korte opleving in het Philips Stadion. Die opleving maakte zeven minuten tijd plaats voor opluchting. De ingevallen Cody Gakpo liep slim weg bij een ingooi van PSV, zette in alle vrijheid voor op De Jong, die zijn 27ste van het seizoen maakte. De aanvoerder is zodoende statistisch gezien bezig aan zijn beste seizoen in de Eredivisie, in het seizoen 2015/16 maakte hij er nog 26 in het shirt van PSV.

PSV leek de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen en dacht aan de 3-0, maar de goal viel aan de andere kant. Invaller Tomas Necid tikte van dichtbij binnen en maakte het nog even spannend in Eindhoven. In de vorige speelronde won ADO via Sheraldo Becker nog in de slotfase van AZ, maar zover kwam het tegen PSV niet. De thuisclub kwam zelfs nog op 3-1, via Malen. De aanvaller kopte binnen na een voorzet van Angeliño.

Door de 3-1 overwinning komt PSV weer in punten gelijk met Ajax, qua doelsaldo lopen de Eindhovenaren één doelpunt in na de 0-1 overwinning van Ajax op FC Groningen. PSV treft in de komende speelronde Willem II, Ajax ontvangt Vitesse in de Johan Cruijff Arena.

VI's Marco Timmer blikt terug op het duel tussen PSV en ADO Den Haag.