'Niemand overleeft dit mijnenveld bij Anderlecht, behalve Vince the Prince'

Reacties

Zelden zal er zó veel druk hebben gestaan op een eerste bekerwedstrijd van Anderlecht, als nu. Woensdagavond gaat de gevallen grootmacht op bezoek bij Beerschot-Wilrijk, waar voormalig NAC Breda-trainer Stijn Vreven aan het roer staat. Een nieuwe blamage kan leiden tot een Brusselse bijltjesdag, al hoeft speler-trainer Vincent Kompany (nog) niet te vrezen.

'Niemand overleeft dit mijnenveld bij Anderlecht, behalve Vince the Prince'
Beerschot
Beerschot
nv
2 - 3
Anderlecht
Anderlecht

De herfst heeft zijn intrede gedaan, de kou zit in de lucht en er staat een midweeks bekerpotje op het programma, nota bene tegen een ploeg die moeizaam draait op het tweede niveau en kan rekenen op een volgepakt eigen stadion. De ingrediënten zijn er allemaal: voor de gemiddelde topclub uit een willekeurige Europese competitie zou een dergelijk tussendoortje een onwenselijk moetje zijn. En dan - tegen zo'n hypergemotiveerde underdog - ligt een verrassing altijd op de loer.

Hoe anders is de situatie bij crisisclub Anderlecht. Die verrassing ligt wel degelijk op de loer, maar dat heeft niets te maken met onderschatting. Voor Paars-Wit is er geen enkele sprake van een moetje, want de gevallen topclub kan zich een nieuwe uitglijder simpelweg niet veroorloven. Door de rampstart van het nieuwe seizoen 'grijpt de chaos om zich heen', zo schrijft Sporza. Er konden tot op heden twee doelpuntloze remises, een nipte 1-0 overwinning en vijf (veelal kansloze) nederlagen worden genoteerd. Vooral de manier waarop Club Brugge afgelopen zondag voetballes gaf, leidde in Belgische media tot flinke uithalen naar het dolende, zwalkende Anderlecht.

Toch worden er links en rechts ook verzachtende omstandigheden aangehaald. Paars-Wit speelde tot nu toe acht competitiewedstrijden: vijf van de tegenstanders in die duels kwamen uit de huidige topzes, terwijl Anderlecht ook al speelde tegen regerend landskampioen RC Genk, dat momenteel zevende staat. Al met al betekent vijf punten na acht wedstrijden de slechtste start sinds 1922. De gedachten gaan ook nog weleens terug naar 1998, toen de gevallen topclub onder nota bene de Nederlandse trainer Arie Haan even op de laatste plaats stond.

Of er nou goede verklaringen voor zijn of niet: dergelijke cijfers maken van het Constant Vanden Stock Stadion een snelkookpan van jewelste. Het Laatste Nieuws meldt dat Kompany de laatste dagen 'goede gesprekken' heeft gevoerd met clubmanager Michael Verschueren. Sterker nog: de krant schrijft dat de twee zo'n beetje om de haverklap bij elkaar komen. En dat houdt in dat Kompany opvallend genoeg dus níét naar technisch directeur Frank Arnesen stapt, terwijl de Deen (ex-PSV) toch echt de man met de meeste voetbalexpertise zou moeten zijn.

Mijnenveld
De pijlen van Het Nieuwsblad richten zich dan ook mede op Arnesen. 'Niemand overleeft dit soort prestaties bij Anderlecht, behalve Vincent Kompany. Maar als Anderlecht morgen uit de beker wordt geknikkerd door Beerschot of zondag niet wint van Waasland-Beveren, kunnen er toch slachtoffers vallen. Maar wie? Nee, niet Vince The Prince himself. Het zijn Simon Davies en Arnesen voor wie de gevarenzone dreigt.' Volgens de krant heeft Kompany binnen Anderlecht niet minder dan 'honderd procent krediet'. Vooral een ontslag van Davies zou opmerkelijk zijn, aangezien de voormalig international van Wales eigenlijk alleen maar fungeert als stroman voor Kompany. Een eventuele maatregel richting de Brit zou dan ook vooral gezien moeten worden als signaal. 

Er wacht Anderlecht een cruciale reeks. 'De eerste prioriteit is: overleven in de beker. Het vertrouwen bij de Brusselaars is nul, de bekermatch is een must win, anders wordt het moeilijk om de rust te bewaren', aldus Het Nieuwsblad, terwijl Sporza al over Beerschot-uit heenkijkt. Er wachten nu duels met 'mindere goden' zoals Waasland-Beveren, Sporting Charleroi, Sint-Truiden en AS Eupen. De omroep haalt een door Anderlecht geponeerde stelling aan: het seizoen begint nú pas echt. 'Dat kan een plausibel statement zijn, met een op papier haalbaar programma. Maar het is wel een mijnenveld waar Anderlecht de komende maand door moet.' En dat kan weleens gevolgen gaan hebben.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.