Newcastle United keert na een jaar terug in de Premier League

Reacties

Newcastle United maakt komend seizoen zijn rentree in de Premier League. The Magpies, met Vurnon Anita in de basis, waren maandagavond met 4-1 te sterk voor Preston North End en stelden daarmee twee duels voor het einde promotie al veilig.

Newcastle United keert na een jaar terug in de Premier League

Ondanks het aanstellen van Rafael Benítez als uitermate luxe crisismanager degradeerde Newcastle vorig seizoen uit de Premier League. De Spanjaard bleef zijn ploeg echter trouw en belandde zo binnen een jaar van Real Madrid in het Championship. In de selectie vond wel een exodus plaats: onder anderen Georginio Wijnaldum, Daryl Janmaat, Siem de Jong en Tim Krul vertrokken en lieten Vurnon Anita als enige Nederlander achter.

Na een valse start met twee nederlagen pakten The Magpies de draad op. Na een sterke reeks raakte de ploeg verwikkeld in een spannende titelstrijd met Brighton & Hove Albion. Door slechts één punt in de laatste drie competitieduels te pakken lijkt die titel uit zicht voor Newcastle, maar de voorsprong op nummer drie Reading was dermate groot dat promotie maandagavond al wél bewerkstelligd kon worden.

Vliegende start
Dat moest gebeuren tegen nummer negen Preston North End. Ruim vijftigduizend supporters hadden zich verzameld in St. James' Park om het met eigen ogen te aanschouwen en de ploeg van Benítez stelde niet teleur. Ayoze Pérez (foto) liet het stadion al in de zevende minuut ontploffen door bij de tweede paal raak te schieten uit een hoekschop van Ciaran Clark.

Nog binnen het kwartier deden de bezoekers wat terug: Jordan Hugill maakte de 1-1. Pas vlak voor rust kon het thuispubliek opgelucht ademhalen. Voormalig Vitesse-huurling Christian Atsu was na een indrukwekkende sprint het eindstation van een snelle counter en schoot de 2-1 binnen. Halverwege de tweede helft was het duel definitief gespeeld.

Christian Atsu (ex-Vitesse) juicht na het maken van de 2-1.
Christian Atsu (ex-Vitesse) juicht na het maken van de 2-1.

Preston-aanvoerder Paul Gallagher deed 'een Suárez'je' - hij hield de bal als volleerd doelman met zijn handen van de lijn - en moest met rood van het veld. Matt Ritchie maakte geen fout vanaf de strafschopstip: 3-1. Pérez gooide het duel daarna in het slot door de 4-1 binnen te tikken.

Door die uiteindelijk ruime zege vergroot Newcastle de voorsprong op het Reading van manager Jaap Stam naar negen punten met nog twee duels te gaan, waarmee de plaats in de Premier League verzekerd is. Theoretisch is ook de titel nog mogelijk, al zal dan een achterstand van vier punten op Brighton moeten worden goedgemaakt.

Voor PSV-huurling De Jong is de promotie van Newcastle goed nieuws, de 28-jarige Nederlander gaf al meermaals aan komend seizoen weer in de Premier League te willen spelen. Ook Krul keert in de zomer in principe terug van zijn huurperiode bij achtereenvolgens Ajax en AZ. Het contract van Anita in Newcastle loopt komende zomer af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.