Neville ziet pijnlijke wissel Van de Beek: 'Ik heb medelijden met hem'

Donny van de Beek werd tijdens de moeizame overwinning bij West Ham United al in de rust gewisseld, pas daarná draaide Manchester United de wedstrijd om. Gary Neville oordeelde na afloop hard over de Nederlander, maar leefde ook met hem mee.

West Ham United
1 - 3
Manchester United

Bij de bezoekers begon naast Van de Beek ook Edinson Cavani in de basis, maar zij droegen bij aan een verschrikkelijke eerste helft van Man United, dat halverwege een 1-0 achterstand had. En dus moesten sterkhouders Bruno Fernandes en Marcus Rashford direct na rust alsnog komen opdraven voor de Nederlander en de Uruguayaan. Eigenlijk kregen de twee rust, met het oog op de cruciale wedstrijden tegen RB Leipzig (Champions League) en aartsrivaal Manchester City (competitie).

'Aan die twee wissels zal Solskjaer vanmorgen niet per se hebben gedacht', zo analyseerde Neville tegenover Sky Sports. 'Hij zal vooraf wel tegen Bruno gezegd hebben: Je krijgt rust voor Leipzig, je krijgt rust voor Man City. Maar in de rust heeft hij gezegd: Sorry Bruno, ik heb je nodig, want zonder jou zijn we niet zo heel erg goed.'

En dus vond hij het inbrengen van de Portugees terecht, al plaatste de ex-verdediger wel een kanttekening bij het feit dat Van de Beek naar de kant werd gehaald. 'Het is een feit: zonder Fernandes is Manchester United gewoon een totaal ander team. Maar ik heb wel medelijden met Van de Beek. Hij is nu de ene middenvelder die werd geslachtofferd, terwijl ze alledrie echt belabberd speelden.'

Kwaliteit
Solskjaer zelf legde na afloop zijn keuzes uit. 'In de eerste helft hadden we het moeilijk. We hadden de bal wel heel erg vaak, maar konden 'm niet in ons bezit houden. En daardoor was het tempo te laag en kregen we ook geen kansen.' En juist die drie zaken (de bal in bezit houden, tempo maken en mogelijkheden creëeren) zijn toch dingen waarvoor Van de Beek moet zorgen. 'Maar dat lukte niet. Pas na de 1-1 in de tweede helft leken we weer op onszelf. De kwaliteit die wij in de tweede helft hadden gaf de doorslag', sloot Solskjaer af met een richting de ex-Ajacied pijnlijke conclusie.