Nelom in bijzonder rijtje, Feyenoord tegen ultieme angstgegner

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Het menu van zondag bevat liefst vijf duels: Excelsior - FC Utrecht, AZ - Roda JC Kerkrade, Sparta Rotterdam - Willem II, VVV-Venlo - Feyenoord en Ajax - NAC Breda.

Nelom in bijzonder rijtje, Feyenoord tegen ultieme angstgegner

Excelsior - FC Utrecht


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Joey Kooij (Eredivisie-debuut)
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:4 punten

Actueel

• Ondanks de verliesbeurt tegen Roda JC Kerkrade staat Excelsior er met 24 punten - een marge van acht punten ten opzichte van de degradatiezone - nog altijd goed voor. FC Utrecht speelde zijn laatste drie wedstrijden gelijk, tevens de eerste drie duels na de aanstelling van Jean-Paul de Jong als hoofdtrainer.

• Met Milan Massop heeft Excelsior de meest productieve verdediger van dit Eredivisie-seizoen in de gelederen. De ex-speler van FC Eindhoven maakte al vier goals, waaronder vorige week tegen Roda JC Kerkrade. Tegen FC Utrecht ontbreekt hij vanwege een blessure.

Sinds 1 december trof FC Utrecht in zeven Eredivisie-duels slechts zes keer doel. Alleen Sparta Rotterdam maakte in die periode minder treffers (vijf).

Excelsior verloor vorige week bij Roda JC Kerkrade.

• Deze Eredivisie-jaargang kwam Excelsior al zeven keer tot scoren uit een vrije trap: twee keer via een directe vrije trap en vijf keer via een indirecte variant. Geen enkele andere club stond voorafgaand aan deze speelronde op zelfs maar zes treffers via vrije trappen.

• In de voorbije twee thuisduels, met FC Groningen (2-0) en FC Twente (0-0), sleepte Excelsior een clean sheet in de wacht. In het voorjaar van 1986 gebeurde het voor het laatst dat de Kralingers in drie achtereenvolgende Eredivisie-thuiswedstrijden geen treffer incasseerden.

FC Utrecht speelde tijdens de vorige speelronde doelpuntloos gelijk tegen Ajax.

• De Jong won zijn eerste drie competitieduels als hoofdtrainer van FC Utrecht dus niet. De laatste trainer van de Domstedelingen die langer moest wachten op een eerste zege was Ronald Spelbos in het seizoen 1995/96 (negen duels).

Historie

• FC Utrecht zegevierde in liefst elf van de vorige twintig uitwedstrijden bij Excelsior op het hoogste niveau. De Kralingers trokken slechts vier keer aan het langste eind en bij vijf edities bleef een winnaar uit.

• Wedstrijden in de Domstad meegeteld, maakte Excelsior 51 Eredivisie-doelpunten tegen FC Utrecht. Tegen geen enkele andere club zijn de Kralingers zó productief.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Excelsior - FC Utrecht:


SeizoenUitslag
2010/113-1
2011/122-3
2014/152-2
2015/161-0
2016/171-3

AZ - Roda JC Kerkrade


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten

Actueel

• Met dertien zeges in twintig wedstrijden kan AZ florissante rapportcijfers overleggen. De Alkmaarders bekleden de derde plaats. Roda JC Kerkrade zette vorige week Excelsior opzij en vond daardoor de aansluiting met Willem II, FC Twente en NAC Breda.

• Alireza Jahanbakhsh bereikte vorige week in het duel met Willem II een mijlpaal. De vleugelflitser heeft in zijn loopbaan een rechtstreeks aandeel gehad in vijftig Eredivisie-doelpunten (26 treffers en 24 assists).

• Roda JC Kerkrade maakte dit Eredivisie-seizoen liefst 35 procent van de treffers met het hoofd, het hoogste percentage van alle teams.

Afgelopen week rekende AZ af met Willem II.

In de voorbije tien speelrondes veroverde AZ liefst 23 punten, net zoveel als Ajax. Alleen PSV presteerde met 25 punten nog beter in die periode.

• AZ kwam deze Eredivisie-jaargang tot 128 schoten op doel, precies twee keer zoveel als Roda JC Kerkrade, de hekkensluiter in dit klassement.

In het bekertoernooi verloor Roda JC donderdag na strafschoppen van Willem II.

• Roda JC Kerkrade leed dit Eredivisie-seizoen al negen nederlagen in uitwedstrijden, het hoogste aantal. De Limburgers sprokkelden slechts drie punten bijeen buitenshuis.

Historie

Van de vorige 34 edities van AZ - Roda JC Kerkrade won de thuisploeg er zestien. De Limburgers noteerden acht driepunters en tien keer bleef een winnaar uit.

• In het seizoen 2003/04 won Roda JC Kerkrade met liefst 1-5 bij AZ. Trainer Co Adriaanse van de Alkmaarders vond de nederlaag onverdiend en introduceerde na afloop in een interview met de NOS de term scorebordjournalistiek.

De laatste vijf Eredivisie-edities van AZ - Roda JC Kerkrade:


SeizoenUitslag
2011/121-0
2012/134-0
2013/142-2
2015/160-1
2016/171-1

Sparta Rotterdam - Willem II


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Christiaan Bax
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:0 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:2 punten

Actueel

• Voor Sparta Rotterdam is dit een wedstrijd van buigen of barsten. De Kasteelheren staan laatste met een achterstand van vier punten op nummer zeventien Roda JC Kerkrade. Ook voor Willem II zijn de belangen levensgroot. De Tilburgers hebben maar zes punten meer dan de opponent van zondag.

• Sparta Rotterdam ging in zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden onderuit, een evenaring van het negatieve clubrecord uit het seizoen 2001/02. Destijds volgde degradatie.

• Tijdens de eerste twintig speelrondes kreeg Willem II liefst 43 doelpunten om de oren. Dat is er slechts één minder dan in het volledige voorbije seizoen.

Sparta Rotterdam ging ruim een week geleden onderuit bij SC Heerenveen.

• Sparta Rotterdam koesterde dit seizoen slechts 184 minuten een voorsprong, minder dan elke andere club in de Eredivisie.

Miquel Nelom kan in een rijtje belanden met Carlo L'Ami, Steve Olfers, Eddy Ridderhof, Jimmy Simons en Mike Snoei: spelers die in de Eredivisie uitkwamen voor Excelsior, Feyenoord en Sparta Rotterdam.

• Zijn productie is de laatste tijd iets afgenomen, maar nog altijd is Willem II-spits Bartholomew Ogbeche de enige Eredivisie-speler die minimaal vijf keer scoorde en per doelpunt gemiddeld minder dan negentig minuten nodig had (86 minuten per goal).

'Uitspraak van Advocaat is misschien niet handig, maar wel eerlijk'

Historie

• Op basis van de historie hoeft Sparta Rotterdam zeker niet bang te zijn voor Willem II. De Kasteelheren triomfeerden in 22 van de vorige 34 Eredivisie-thuisduels met De Tricolores. Zes keer rolde er een gelijkspel uit de bus en eveneens zes keer kraaiden de bezoekers victorie.

In het seizoen 1999/2000 was dit de openingswedstrijd van het seizoen. Dankzij goals van Jatto Ceesay en Dmitri Shoukov kwam de toenmalige vicekampioen Willem II als winnaar uit de strijd.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - Willem II: 


SeizoenUitslag
2006/071-0
2007/082-2
2008/090-1
2009/102-1
2016/172-2

VVV-Venlo - Feyenoord


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:10 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:10 punten

Actueel

Als aanvoerder van het rechterrijtje sloot VVV-Venlo het voorbije Eredivisie-weekeinde af. De Limburgers koesteren een riante marge ten opzichte van de gevarenzone. Feyenoord, dat midweeks succesvol in actie kwam tegen PSV in het KNVB-bekertoernooi, is afhankelijk van een wonder om nog in de toptwee te finishen.

• De verdediging van Feyenoord moet vooral Lennart Thy in de gaten houden. De aanvalsleider van VVV-Venlo was trefzeker met zijn laatste vijf schoten op doel.

VVV-Venlo boekte vorige week een zege bij NAC Breda.

• Steven Berghuis leverde dit Eredivisie-seizoen een directe bijdrage aan liefst achttien doelpunten (twaalf goals en zes assists), waarmee hij bij aanvang van dit weekeinde het 'MVP-klassement' aanvoerde met David Neres.

Feyenoord is zonder verliesbeurt in zijn laatste vijf Eredivisie-duels op kunstgras, de langste reeks ooit van de Rotterdammers.

Midweeks won Feyenoord van PSV in het KNVB-bekertoernooi.

• Uitgerekend tegen een van zijn oude clubs kan Romeo Castelen zijn 125ste Eredivisie-wedstrijd afwerken. 65 van die duels speelde de ex-international in dienst van Feyenoord.

In competitieverband zette Feyenoord vorige week ADO Den Haag opzij.

Historie

• Als we in de historie duiken, kunnen we niet anders dan concluderen dat Feyenoord het altijd moeilijk heeft in Noord-Limburg. De Rotterdammers wonnen slechts drie van de twintig Eredivisie-duels in Venlo. Zelfs op bezoek bij Ajax heeft Feyenoord een hoger winstmoyenne.

Een razendsnelle vooruitblik op VVV-Venlo - Feyenoord.

• VVV won zelfs van geen enkele andere Eredivisie-club meer competitieduels in eigen huis dan van Feyenoord: negen. Tegen geen club kwam het ook zo vaak tot scoren: 35 keer.

De laatste vijf Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Feyenoord:


SeizoenUitslag
2007/080-0
2009/101-1
2010/113-2
2011/122-1
2012/132-3

Ajax - NAC Breda


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:3 punten

Actueel

In tegenstelling tot de andere clubs in de topvijf had Ajax geen doordeweekse bekerverplichtingen. De Amsterdammers kunnen zich volledig focussen op de competitie. NAC Breda verloor zijn eerste twee wedstrijden na de winterstop en stond bij aanvang van dit weekeinde zestiende.

• Afgelopen weekeinde kwam Ajax voor het eerst dit Eredivisie-seizoen niet tot scoren; FC Utrecht hield de Amsterdammers op 0-0.

• NAC Breda verloor deze competitie al acht keer met één doelpunt verschil, vaker dan elke andere Eredivisie-club.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - NAC Breda.

• Erik ten Hag kan de eerste Ajax-trainer worden die in zijn eerste drie competitieduels een clean sheet realiseert. Starten met twee keer de nul op rij is geen unicum; dat deed eerder onder anderen Frank de Boer al.

'Ajax-supporters willen tegen NAC ook goed voetbal zien'

• Na Jan Heintze (395) en Kenneth Perez (325) kan Lasse Schöne de derde Deen worden met driehonderd Eredivisie-duels in de benen. Nu deelt de routinier de derde plaats nog met AZ-icoon Kristen Nygaard.

Ajax trof in zijn laatste 34 Eredivisie-thuisduels doel, de beste reeks van de Amsterdammers sinds een serie van 63 wedstrijden tussen 2001 en 2004.

'Alleen de oude Younes zou een concurrent voor Kluivert zijn'

Historie

• Drie keer stuntte NAC Breda door op bezoek bij Ajax te zegevieren in de Eredivisie. Ajax triomfeerde in 38 ontmoetingen en zeven edities van het duel eindigden onbeslist.

• Door het tijdelijke Jupiler League-abonnement van de Brabanders dateert de laatste editie van Ajax - NAC alweer uit 2015, toen het 0-0 werd en Mats Seuntjens een gigantische kans miste namens de bezoekers.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Ajax - NAC Breda:


SeizoenUitslag
2010/113-0
2011/122-2
2012/135-0
2013/144-0
2014/150-0

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.