Nederlands getint Marokko voor eerst sinds 1998 weer naar WK

Reacties

De WK-tickets in de Afrikaanse kwalificatieperiode zijn verdeeld. Marokko staat voor het eerst in twintig jaar weer op het eindtoernooi, nadat het land Ivoorkust versloeg: 0-2. Egypte, Nigeria en Senegal waren al zeker van het toernooi in Rusland, ook Tunesië verzekerde zich zaterdag van deelname.

Nederlands getint Marokko voor eerst sinds 1998 weer naar WK

Ivoorkust - Marokko 0-2
Dat er veel op het spel stond in deze wedstrijd, bleek wel uit de gespannen sfeer vooraf. Buiten het stadion braken rellen uit en de politie zette traangas in om de rust terug te krijgen in Abidjan. Ivoorkust stond er in de kwalificatiegroep lang goed voor, maar verspeelde in de laatste twee duels punten tegen Gabon (1-2 verlies) en Mali (0-0). Marokko profiteerde vorige maand optimaal en nam de koppositie over in Groep C.

De uitploeg begon met enkele bekende namen aan het cruciale duel. Zo kregen Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi een basisplaats, terwijl ook Nordin Amrabat startte. Op de bank zat de veelbesproken Sofyan Amrabat, samen met FC Groningen-speler Mimoun Mahi. Bij Ivoorkust kreeg Wilfried Kanon zoals gebruikelijk een basisplaats, samen met onder anderen Gervinho, Franck Kessié en Seydou Doumbia.

De laatste keer dat Marokko op een WK stond was in 1998, terwijl Ivoorkust er de afgelopen drie edities (Duitsland, Zuid-Afrika en Brazilië) bij was. Nadat er in de openingsfase wat speldenprikjes over en weer werden uitgedeeld, volgde in de zestiende minuut de eerste grote kans. Gervinho kwam één op één met de Marokkaanse goalie, maar schoot wild over. Na die kans ging het snel voor Marokko, dat door twee doelpunten kort achter elkaar op rozen zat.

In de 25ste minuut was het rechtsback Nabil Dirar die een voorzet zo in het doel zag vliegen, vijf minuten daarna zette Medhi Benatia zijn land op 0-2. Het was Ziyech die met een gevaarlijke vrije trap een corner verdiende, uit de corner die volgde kon Benatia scoren bij de tweede paal.

Ivoorkust had in de tweede helft drie doelpunten nodig om zich te plaatsen voor het WK, maar het was Marokko dat goed begon na de rust. Mbark Boussoufa leek na een afgeslagen voorzet voor de 0-3 te zorgen, maar verdediger Serge Aurier wist zijn inzet net voor de lijn weg te trappen.

Na dat hachelijke moment voor Ivoorkust zakte het niveau van de wedstrijd in. Kansen werden nauwelijks meer gecreëerd, waardoor het hoogtepunt de entree van Sofyan Amrabat was. De Feyenoorder debuteerde eerder in 2017 al voor Marokko tijdens een oefeninterland tegen Tunesië, maar omdat hij nu in een officieel erkend toernooi speelminuten maakte, kan hij niet meer voor Oranje uitkomen.

Marokko krijgt door de winst op Ivoorkust de kans om de beste prestatie op het WK te verbeteren. In 1986 bereikte het land de achtste finale, daarin werd het echter uitgeschakeld door Duitsland.

Eindstand in Groep C  
LandDuels - PuntenDoelcijfers
Marokko*6-1211-0
Ivoorkust6-87-5
Gabon6-62-7
Mali6-41-9

*naar het WK in Rusland

Groep A:
Tunesië en Congo streden op de laatste speeldag nog om het WK-ticket, waarbij het eerstgenoemde land de beste papieren had. Tunesië stond drie punten voor op Congo en had dus aan een punt tegen Libië genoeg voor de eerste WK-kwalificatie sinds het eindtoernooi in 2006. De laagvlieger in Groep A maakte het de koploper nog lastig, maar er werd niet gescoord in de wedstrijd. Hierdoor was het resultaat bij Congo - Guinea (3-1) niet meer van belang in de strijd om het WK-ticket.

Eindstand in Groep A  
LandDuels - PuntenDoelcijfers
Tunesië*6-1411-4
Congo6-1314-7
Libië6-44-10
Guinea6-36-14

*naar het WK in Rusland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.