Nederland-Ierland 18 juni 1988

Door het verlies in de eerste wedstrijd tegen Rusland (0-1) en de winst tegen Engeland (3-1) heeft het Nederlands elftal tegen Ierland een duidelijke opdracht: winnen. Alleen een zege brengt Oranje in de halve finale van het EK in Duitsland. Een gemakkelijke opgave is het echter niet. Ierland, dat debuteert op een groot toernooi, heeft vriend en vijand verrast met een overwinning op Engeland en een gelijkspel tegen Rusland.

De druk om te winnen verlamt Nederland. De ploeg staat in Gelsenkirchen stijf van de zenuwen. Oranje kruipt in de beginfase door het oog van de naald als de Ierse verdediger Paul McGrath keihard op de paal kopt. Naarmate de wedstrijd vordert krijgt Oranje meer grip de wedstrijd, maar de taaie Ieren houden stand. Lang moet het trouwe Nederlandse publiek in Gelsenkrichen wachten op de bevrijdende treffer.

Jan Wouters heeft een kans, maar de Ierse keeper Pat Bonner wordt verder nauwelijks op de proef gesteld. 'Voetballend lukt het op een gegeven moment dan niet meer. Het enige dat je dan kan doen is hoge ballen voor de pot gooien en dan maar hopen dat hij een kertje goed valt', zou Ronald Koeman na afloop zeggen. Bondscoach Rinus Michels brengt in de 51-ste minuut Wim Kieft voor Erwin Koeman in het veld. Elf minuten voor het einde stuurt Michels ook John Bosman naar de frontlinie. Drie minuten na de tweede Nederlandse wissel promoveert Kieft een mislukte schot van Koeman tot 1-0.

'Het mislukte schot van Koeman had zoveel effect, dat toen ik de bal raakte hij door blééf draaien. De keeper verwachtte ook niet dat ik er nog aan zou komen, hij deed net een stap naar voren. Nee, ik heb niet gezien dat Van Basten buitenspel stond. Daarvoor ging het te snel', zei Kieft na afloop in Voetbal International.

De Ierse bondscoach Jack Charlton brengt met Tony Cascarino nog snel een nieuwe spits. Maar het mag niet baten. Dankzij de kopbal van Kieft is Ierland uitgeschakeld en wacht voor Nederland de halve finale tegen West-Duitsland. De legendarisch wedstrijd in het Volkspark Stadion in Hamburg volgt.

Nederland-Ierland 1-0 (0-0). 82. Kieft 1-0. Scheidsrechter: Brummeier (Oos).
Nederland: Van Breukelen; Van Aerle, R. Koeman, Rijkaard, Van Tiggelen; Vanenburg, Wouters, Mühren (79. Bosman), E. Koeman (51. Kieft); Gullit, Van Basten.
Ierland: Bonner; Morris (46. Sheedy), McCarthy, McGrath, Moran; Hugton, Houghton, Whelan, Galvin; Aldridge, Stapleton (83. Cascarino).


Bekijk hier al onze video's