Nederland wacht nieuwe coëfficiëntenstrijd met Oostenrijk

Reacties

De prestaties van Ajax dit seizoen in Europa betekenen ook goed nieuws voor de landskampioen van 2020. Die van 2021 moet nog maar zien of er een direct Champions League-ticket in zit. Ondanks het historische puntentotaal van Ajax dit jaar op de coëfficiëntenranglijst wacht een nieuwe strijd met Oostenrijk.

Nederland wacht nieuwe coëfficiëntenstrijd met Oostenrijk

Lang was het de vraag of Nederland Oostenrijk zou inhalen op de coëfficiëntenranglijst. De vroege uitschakelingen van Feyenoord en AZ in de voorronde van de Europa League hielpen niet mee, maar doordat PSV en Ajax de groepsfase van de Champions League bereikten, was er weer hoop. Dat de Amsterdammers vervolgens verrassend tot de halve finale reikten, zorgde zelfs voor een voorsprong van meer dan één punt op Oostenrijk.

Op basis van de prestaties van dit seizoen is Nederland de nummer zeven van Europa, op circa twee punten van Frankrijk en Portugal. In de algehele stand bezet Nederland de elfde plek. Die plek betekent hoogstwaarschijnlijk een direct ticket voor de Champions League voor de landskampioen van 2020 (als de winnaar van het CL-seizoen 2019/20 zich ook via de eigen competitie plaatst voor het hoofdtoernooi).

Voor volgend seizoen zien de zaken er anders uit voor Nederland. Omdat de prestaties van 2014/15 komen te vervallen, zakt Nederland na de zomer weer naar de twaalfde plaats en moet het opnieuw de jacht op Oostenrijk inzetten. De achterstand van Nederland bedraagt minder dan één punt.

Stand UEFA-coëfficiëntenlijst

Huidig seizoen Punten
11. Nederland 32,433
12. Oostenrijk 31,250
Volgend seizoen Punten
11. Oostenrijk 27,125
12. Nederland 26,350

Wat het totaal aantal punten voor dit seizoen betreft is Ajax niet meer in te halen. Barcelona kwam door de zege op Liverpool in Camp Nou op dertig, twee minder dan Ajax. Liverpool kreeg er drie punten bij door Barça uit te schakelen en de finale van de Champions League te bereiken. Chelsea kan nog dichtbij komen. De Londenaren moeten daarvoor donderdag een zege boeken op Eintracht Frankfurt en vervolgens de Europa League-finale winnen om er in totaal vijf punten bij te krijgen.

Ajax verdiende de punten zo: de zes zeges en vier gelijke spelen leverden zestien punten op. Daarnaast kregen de Amsterdammers vier bonuspunten voor het bereiken van de poulefase, vijf voor de knock-outfase en één voor de kwart- en de halve finale. De resultaten in de voorronden waren goed voor vijf punten.

Clubs met meeste UEFA-punten in 2018/19

Club Punten Bonus Totaal
Ajax 21 11 32
Barcelona 19 11 30
Liverpool 15 12 27
Chelsea 24 2 26
Tottenham Hotspur 14 12 26
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.