Nederland jaagt op primeur, Ronaldo in topvorm tegen Oranje

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal zet VI enkele feiten op een rijtje. Oranje neemt het zondag in de finale van de Nations League op tegen Portugal.

Nederland jaagt op primeur, Ronaldo in topvorm tegen Oranje
Portugal
Portugal
1 - 0
Nederland
Nederland

• Portugal bereikte de finale van het toernooi in eigen land door Zwitserland met 3-1 te verslaan. Cristiano Ronaldo maakte een hattrick. Nederland was met dezelfde cijfers te sterk voor Engeland, maar had daar wel een verlenging voor nodig.

• Nederland en Portugal stonden in het verleden dertien keer tegenover elkaar. Oranje won slechts twee keer, speelde vier keer gelijk en verloor zeven ontmoetingen. De laatste keer dat Nederland won was tijdens de oefeninterland in maart 2018 (0-3) in Zwitserland.

• Nederland won nog nooit een interland in en tegen Portugal. Er werd wel twee keer gelijkgespeeld: in 2001 (2-2, WK-kwalificatie) en 2013 (1-1, oefenduel). Bij de laatste keer scoorden twee spelers die er zondag ook bij zijn: Cristiano Ronaldo en Kevin Strootman.

• Ronaldo is sowieso de te vrezen man voor Nederland aan de zijde van Portugal. De 34-jarige sterspeler scoorde in vijf interlands tegen Oranje vier keer. Drie van die vier treffers maakte CR7 op EK-eindronden: in 2004 (halve finale, één keer) en in 2012 (groepsfase, twee keer). 

• In de vorige wedstrijd tegen Portugal scoorden Memphis Depay, Ryan Babel en Virgil van Dijk. Zij kwamen ook in de Nations League tot scoren. Memphis en Van Dijk deden dat net als Georginio Wijnaldum en Quincy Promes twee keer, terwijl Babel net als Matthijs de Ligt een keer scoorde.

• De 0-3 zege op Portugal van vorig jaar was de eerste onder leiding van Koeman. Tot op heden volgden er nog vijf, tegen Peru (2-1), Duitsland (3-0), Frankrijk (2-0), Wit-Rusland (4-0) en afgelopen donderdag tegen Engeland (3-1 na verlenging).

• Edwin van der Sar en Phillip Cocu kwamen het vaakst namens Nederland uit tegen Portugal. Beide spelers hebben zes interlands op hun naam staan tegen de Seleção das Quinas. Van de nog actieve internationals kwamen Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij het vaakst in actie (2).

• Portugal is het laatste land dat Nederland versloeg op een eindronde (2-1 op het EK 2012). Twee jaar later bleef Oranje zeven wedstrijden ongeslagen op het WK in Brazilië (penaltyseries niet meegerekend) en donderdag kwam daar dus de overwinning op Engeland bij (W6, G2). 

Oranje op rapport: Memphis beslissend, maar Frenkie de grote uitblinker

• Oranje speelt voor het eerst sinds vijftien jaar een interland in het Estádio do Dragão. De eerste groepswedstrijd van het EK 2004 tegen Duitsland was de eerste en enige toe nu toe. Torsten Frings opende de score en Ruud van Nistelrooy maakte gelijk: 1-1.

• De Ligt is bezig aan zijn laatste interlandblok voor zijn twintigste verjaardag. De negentienjarige Ajax-captain ligt ruim voor op het schema van de topvijf van recordinternationals. Met zestien caps (evenveel als Luuk de Jong) hoort hij nu al bij de elf meest ervaren internationals van de huidige selectie.

International Caps Caps voor twintigste verjaardag
Wesley Sneijder 134 9
Edwin van der Sar 130 0
Frank de Boer 112 0
Rafael van der Vaart 109 3
Giovanni van Bronckhorst 106 0
Matthijs de Ligt 16 16

• In deze Nations League-eindronde is geen ticket voor het EK te verdienen. Wel zijn de vier finalisten als winnaar van hun groep al zeker van een optreden in de play-offs voor EURO 2020. Het is een wildcard die alleen moet worden ingezet als de reguliere kwalificatie in een mislukking uitmondt.

• Financieel gezien is de Nations League-eindronde zeer interessant. De winnaar strijkt liefst 10,5 miljoen euro op. Ook de runner-up (negen miljoen euro), de winnaar van het brons (acht miljoen euro) en de hekkensluiter (zeven miljoen euro) worden rijkelijk beloond.

Vooruitblikken op Portugal - Nederland met Martijn Krabbendam.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Portugal
Meer over Portugal
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.