Nederland doet zijn werk en bedankt Tsjechië

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Zelf had Oranje niet veel moeite met Letland en won het met 3-0. Maar nog belangrijker, Tsjechië B nekte Duitsland, waardoor het Nederlandse feest in Braga kon beginnen.

Virtueel was Nederland een half uur uitgeschakeld. Maar toen Oranje op voorsprong kwam, maakte Tsjechië de achterstand goed. En toen Oranje de overwinning veiligstelde, bezorgde een speler van Tsjechië's A-team de verlossing.

Oranje had bij de eerste twee doelpunten overigens niet over geluk te klagen. Bij de strafschop in de 27ste minuut was de overtreding - als het er al één was - buiten het strafschopgebied. En bij de 2-0 stond Ruud van Nistelrooy buitenspel.

Kim Milton Nielsen en zijn assistenten waren Oranje echter goedgezind. Edgar Davids lokte de penalty uit toen hij op links eerst Mihails Zemlinskis door zijn benen speelde en vervolgens Vitalijs Astafjevs de pas afsneed.

Dankzij zijn val binnen de zestien mocht Van Nistelrooy aanleggen van elf meter. De Letse doelman Aleksandr Kolinko koos voor de hoek waar Van Nistelrooy vrijwel standaard schiet. Maar Oranje's spits verraste en schoof de bal in de andere hoek: 1-0.

Nog geen tien minuten later bracht Clarence Seedorf de bal uit een vrije trap voor het doel. Phillip Cocu dook vrij bij de tweede paal op en kopte terug op Van Nistelrooy, die in eerste instantie buitenspel stond maar in tweede instantie de 2-0 mocht binnenkoppen. In de tweede helft startte Nederland slecht en Letland kon daardoor drie keer gevaarlijk worden. Andrej Rubins en Valentins Lobanovs schoten venijnig maar wisten het doel niet te vinden, al leek Edwin van der Sar zo goed als geklopt.

Daarna nam Nederland het initiatief over en was het vooral Van Nistelrooy die kansen kreeg. De man met vier goals op het EK slaagde er niet in Kolinko voor een derde keer te passeren. Waarna het offensiefje wegebde en het vooral luisteren was naar reacties vanuit het publiek.

De Oranje-fans bleken goed op de hoogte van de tussenstand bij Duitsland-Tsjechië. Lange tijd spande het erom. Met de 1-1 in Lissabon was Nederland door maar bij een Duitse treffer, die in de lucht hing, zou de ploeg van Dick Advocaat alles voor niets hebben gedaan.

De verlossing kwam toen de Tsjechen tegen de verhouding in op een 2-1 voorsprong kwamen. Invaller Milan Baros schoot Oranje met zijn derde doelpunt in zijn derde EK-duel op rij naar de kwartfinale. Dat invaller Roy Makaay in Braga nog 3-0 maakte voor Nederland, vergrootte de feestvreugde des te meer.