NEC ontsnapt aan degradatie door punt bij Ajax

Reacties

Door een gelijkspel bij Ajax (2-2) heeft NEC zaterdag op het nippertje degradatie afgewend. De Nijmegenaren zagen het gat van drie punten met Roda JC aanvankelijk verdwijnen door een Limburgse zege (0-1). Maar Alireza Jahanbakhsh zorgde met twee goals voor een explosie van vreugde bij de Nijmegenaren, terwijl Roda JC degradeerde.

NEC ontsnapt aan degradatie door punt bij Ajax

Uitgerekend op bezoek bij de landskampioen, die door de Nijmeegse spelers werd binnengehaald met een erehaag na de in de vorige speelronde behaalde titel, moest NEC minimaal een punt halen om zeker te zijn van handhaving. De historie bood weinig houvast, aangezien de thuisploeg in de 37 voorgaande edities van het competitieduel Ajax-NEC nog nóóit verloor (33 zeges).

In de openingsfase kreeg Jakob Jantscher een goede kans om Kenneth Vermeer, die Jasper Cillessen mocht vervangen onder de Amsterdamse lat, te passeren. Maar zijn afronding liet te wensen over. Dat was even later aan de andere kant niet het geval, al betrof het hier wél een eigen doelpunt. Uitgerekend clubman pur sang Jeffrey Leiwakabessy kopte uit een voorzet de bal, al vallend en zeer fraai, achter zijn doelman.

De voorsprong voor de kampioen betekende niet dat NEC kansloos was. Voormalig Ajacied Geoffrey Castillion kreeg een grote kans, maar Vermeer kon zijn matige inzet keren. Waar in de eerste helft de voorsprong van Roda al doordrong bij de Nijmegenaren, kon er na rust op eigen kracht toch handhaving worden gerealiseerd. Jahanbakhsh knalde raak in de verre hoek, de reactie van Vermeer zag er niet goed uit. De Ajax-fans beloonden de kampioenen, die het publiek geregeld een slaapverwekkende vertonging voorschotelden, met een striemend fluitconcert.

Nadat Bojan Krkic de NEC-fans wéér tot wanhoop dreef met de 2-1, was het opnieuw Jahanbakhsh die scoorde. Na een misverstand tussen Ricardo van Rhijn en Daley Blind wipte hij de bal over Vermeer heen. Het bleek de treffer die NEC handhaving opleverde. Siem de Jong maakte in de slotfase nog zijn rentree na lang blessureleed.

Tekenend voor het slechte seizoen van NEC is dat er in géén enkele wedstrijd de nul is gehouden. Dat gebeurde niet onder Alex Pastoor, maar ook onder clubicoon Anton Janssen niet. Tot degradatie leidde het nog niet. NEC mag zich opmaken voor duels met Sparta Rotterdam om handhaving.

Bij Ajax nam Christian Poulsen afscheid. Hij kondigde al aan zijn heil elders te gaan zoeken. Mogelijk geldt dat ook nog voor spelers als Kenneth Vermeer en wellicht zelfs trainer Frank de Boer. De Amsterdamse kampioen besloot de competitie met 71 punten uit 34 duels. Tekenend voor de degelijkheid is dat het duel met NEC al het 22ste Eredivisie-optreden op rij was waarin niet verloren werd. Maar dit duel zal toch vooral de boeken ingaan als de wedstrijd waarin de Iraniër Jahanbakhsh het Eredivisieschap van NEC (voorlopig) veilig stelde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.