NEC laat koploper Den Bosch ontsnappen, Veldwijk geeft revanche Sparta kleur

FC Den Bosch heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie op de valreep kunnen handhaven. Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam revancheerden zich.

FC Den Bosch
3 - 2
N.E.C.
N.E.C.

FC Den Bosch vond zichzelf mede door de morsende concurrentie na de vijftiende speelronde terug op de eerste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De Brabantse formatie moest wel een valse start overwinnen om die status van koploper waar te maken. NEC leidde in De Vliert na achttien minuten door een goal van Jonathan Okita.

In de laatste zes minuten van de eerste helft veranderden de vooruitzichten van de Nijmeegse gasten met Sven Blummel in de hoofdrol. In de 39ste minuut tekende hij voor de gelijkmaker om in de extra tijd van de eerste helft weer in de schijnwerpers te staan. De aanvaller werd op weg naar het NEC-doel onreglementair afgestopt door Joey van den Berg, die zijn actie moest bekopen met een rode kaart.

Met een man minder hield NEC stand en kreeg ook enkele kansen. In de zeventigste minuut verzilverde Brahim Darri met een bekeken schot zijn kans op de tweede Nijmeegse treffer. De Bossche gelijkmaker van Danny Verbeek leidde tot een spannende slotfase, waarin de thuisploeg op de valreep de buit alsnog binnensleepte. Invaller Jort van der Sande werd dankzij een fijne knal de gevierde man.

Go Ahead Eagles
1 - 0
Helmond Sport

Na de Helmondse stunt tegen Sparta Rotterdam was Go Ahead Eagles gewaarschuwd. De Deventer ploeg had bovendien wat goed te maken na de harde uitglijder bij Jong PSV van vorige week. Na ruim een half uur tekende het gewenste antwoord na de zeperd zich af. Istvan Bakx brak de ban tegen het defensief ingestelde Helmond Sport. In de tweede helft kreeg Go Ahead genoeg kansen de marge te vergroten. Het missen daarvan bleef zonder gevolgen voor de thuisploeg, die daardoor op een punt blijft van koploper FC Den Bosch.

Sparta Rotterdam
6 - 1
Almere City FC

Een week na de pijnlijke uitglijder tegen Helmond Sport zinde Sparta Rotterdam op revanche. De formatie van Henk Fraser deed dat wat het zich had voorgenomen, hetgeen ten koste ging van concurrent Almere City FC.

In de negende minuut onderstreepte Mohamed Rayhi de dadendrang van Sparta. Lars Veldwijk legde de bal klaar, waarna de aanvaller de bal fijn in de verre hoek schoot. Een eigen doelpunt van Dries Wuytens, na een individuele actie van James Efmorfidis, dwong de Rotterdammers tot een nieuwe inspanning.

In de 38ste minuut zorgde Veldwijk met zijn veertiende treffer na een counter voor een nieuwe Sparta-voorsprong, die kort na rust via een kopbal van Wuytens werd vergroot. Op aangeven van Royston Drenthe nam Veldwijk met zijn tweede treffer van de avond alle twijfels weg. De tweede gele kaart voor Almere-verdediger Guy Ramos in de 81ste minuut maakte een einde aan alle illusies van de gasten, die Veldwijk zijn (valse) hattrick niet konden voorkomen. Invaller Halil Dervisoglu maakte het Rotterdamse feest compleet.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Jong Ajax gaf de knappe zege op bezoek bij FC Twente (2-5) een vervolg door op eigen veld ook TOP Oss te verslaan. De Brabanders waren bezig aan een sterke serie, tot ze vorige week vrijdag nota bene in eigen huis hard onderuit gingen tegen Roda JC Kerkrade (0-5). Daar kwam vrijdagavond een tweede nederlaag bovenop. Kaj Sierhuis knikte een paar minuten voor rust de 1-0 tegen de touwen. Het was mede aan Oss-doelman Nick Olij te danken dat het daarbij bleef.

FC Volendam
FC Volendam
1 - 2
FC Twente
FC Twente

FC Twente was na de dreun tegen Jong Ajax op zoek naar eerherstel in Volendam. De thuisploeg had in de persoon van Doy Deul nog een antwoord op een zeldzaam doelpunt van Wout Brama, maar ging in de slotfase alsnog onderuit. Nadat Darryl Bäly met rood van het veld was gestuurd, krulde Peet Bijen raak uit de vrije trap die de verdediger had veroorzaakt. Twente bezorgde Volendam daarmee de eerste thuisnederlaag sinds de eerste speelronde en klimt zelf over Oss heen.

Roda JC Kerkrade
2 - 2
FC Dordrecht

Roda JC Kerkrade had ook kunnen profiteren van de nederlaag van TOP Oss bij Jong Ajax, maar de Limburgers gaven tegen laagvlieger FC Dordrecht een 2-0 voorsprong uit handen. Na twintig minuten had het er door de treffers van Nicky Souren en Gyliano van Velzen nog alle schijn van dat de ploeg van Robert Molenaar de vijfde zege in de laatste zes duels zou gaan boeken, maar Dordt kwam na rust nog langszij door goals van Oussama Zamouri en Renny Piers Smith.