NEC doorstaat grote test, Cambuur overleeft na kopstoot Smeets

NEC heeft zijn titelaspiraties kracht bijgezet in de derby tegen De Graafschap. Een extra opsteker naast de zege is voor de Nijmegenaren het puntenverlies van Fortuna Sittard en Telstar.

De Graafschap – NEC Nijmegen 1-3
In Doetinchem is er weer volop optimisme na een goede reeks van De Graafschap. Op 8 september werd voor het laatst verloren voor het bezoek van NEC en door de opmars mocht vrijdagavond van een echte topper gesproken worden op De Vijverberg. Het was NEC dat de toon zette in Doetinchem, via Arnaut Groeneveld. De assistkoning van de Jupiler League-koploper zorgde in de tiende minuut voor de verandering zelf eens voor de afwerking, al was het ook al de vijfde goal van het seizoen voor de twintigjarige buitenspeler.

Daryl van Mieghem bracht de spanning in de 53ste minuut volledig terug met de gelijkmaker, maar amper een kwartier later kwam er een nieuwe dreun voor de thuisploeg. Sven Braken sloeg in de 66ste minuut toe en uit een corner besliste Wojciech Golla de Gelderse derby in de 83ste minuut: 1-3. NEC heeft nu een voorsprong van vier punten op Jong Ajax, dat maandag in actie komt tegen Jong AZ.

SC Cambuur - Fortuna Sittard 1-0
Bryan Smeets is de meest besproken man vrijdagavond in Leeuwarden. En dat komt niet door zijn assist bij de goal van Marvin Peersman in de tweede minuut. Smeets moest in de 32ste minuut het veld ruimen, omdat hij een directe rode kaart kreeg voor een kopstoot ten opzichte van Wessel Dammers. Daarbij moet gezegd worden dat de verdediger van Fortuna Sittard zich makkelijk liet vallen en ook geel kreeg als gevolg van het opstootje. Fortuna beukte vervolgens een uur op de deur bij het tiental van Cambuur, maar vond geen opening. Cambuur heeft zo voor de derde keer dit seizoen gewonnen en neemt de zestiende plaats in. Fortuna blijft derde, maar ziet NEC dus uitlopen naar een voorsprong van zeven punten.

RKC Waalwijk – Telstar 4-1
De bezoekers hadden dit seizoen nog maar slechts één keer verloren in de Jupiler League, maar in het zuiden ging het voor de tweede keer mis voor Telstar. En het ging ook al vroeg verkeerd. Saïd Bakari zorgde met zijn goal in de eerste minuut voor een vliegende start van RKC. De ploeg van Peter van den Berg bouwde die voorsprong vervolgens uit door een doelpunt van Hans Mulder en een eigen goal van Telstar-keeper Rody de Boer. Telstar had even hoop terug te kunnen komen door een schitterende goal van Gerson Rodrigues (een gekruld schot vanaf zo'n veertig meter) in de 68ste minuut, maar twee minuten na de treffer van de international van Luxemburg zorgde Serginho Greene met de 4-1 voor de genadeklap. Telstar blijft desondanks wel vierde, RKC is naar plek zeventien geklommen.

FC Den Bosch – FC Volendam 3-1
Heb je als Jupiler League-ploeg vertrouwen nodig, dan is een bezoek van FC Volendam dit seizoen zeer welkom. De hekkensluiter won nog niet op vreemde bodem en moest ook in Den Bosch het hoofd buigen. Niek Vossebelt, Jort van der Sande en Sven Blummel scoorden voor de thuisploeg. De treffer van Enzo Stroo was voor FC Volendam onvoldoende tegen de nieuwe nummer vijf van de Jupiler League. De zorgen voor FC Volendam coach Misha Salden blijven groot, hij staat met zijn elftal twintigste.

FC Eindhoven - MVV Maastricht 3-2
Het in ontvangst nemen van de award voor topscorer van de eerste periode was al een goed begin voor Mart Lieder vrijdagavond en toen moesten de echte hoogtepunten nog komen. Met goals in de eerste, zeventiende en 23ste minuut onderstreepte de spits van FC Eindhoven zijn status als dé afmaker van de Jupiler League. De 27-jarige aanvaller staat op dertien goals uit dertien wedstrijden.

Ondanks de hattrick van Lieder kwam FC Eindhoven toch nog in de problemen tegen MVV Maastricht. Jonathan Okita en Florian Loshaj hielpen de Limburgers nog voor het laatste halfuur terug in de wedstrijd. Een gemiste strafschop van Okita kwam MVV uiteindelijk duur te staan op weg naar de ommekeer. De gelijkmaker bleef uit, waardoor Eindhoven (achtste) MVV (elfde) voorblijft in de Jupiler League.