Napoli verpulvert transferrecord: 'Osimhen kost zo'n tachtig miljoen euro'

Reacties

Napoli presenteerde vrijdag na lange onderhandelingen met Lille Victor Osimhen, die Hirving Lozano heeft afgelost als de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van I Partenopei. De aanvaller is voor ongeveer tachtig miljoen euro overgenomen, zo heeft Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis laten weten.

Napoli verpulvert transferrecord: 'Osimhen kost zo'n tachtig miljoen euro'
© Pro Shots

De voorzitter maakte zo een einde aan de onduidelijkheid die was ontstaan in de Franse en Italiaanse media, die duidelijk niet op één lijn zaten over de transfersom. Het bedrag dat in de kranten het vaakst voorbij kwam was zestig miljoen euro, exclusief bonussen. Volgens Sky Italia maakte Napoli echter maar 47,5 miljoen euro over en worden doelman Orestis Karnezis en jeugdspeler Claudio Manzi nog in de deal betrokken. Ook Corriere dello Sport maakte melding van deze afspraken, maar Napoli en Lille hebben in de transferberichtgeving niets gemeld over Karnezis en Manzi.

In Frankrijk spraken meerdere gerenommeerde media, waaronder L'Équipe en AFP Sports, van een veel hogere transfersom: zeventig miljoen euro cash plus tien tot elf miljoen euro aan bonussen. Zij waren warm. 'Lille ontvangt ongeveer tachtig miljoen euro', vertelde De Laurentiis vrijdagavond aan Radio Kiss Kiss. 

Het woord 'ongeveer' zorgt wel voor onduidelijkheid als het gaat om de vraag of Osimhen nu de duurste Afrikaanse speler aller tijden is. Dit record staat officieel op naam van de Ivoriaan Nicolas Pépé, die ook al werd verkocht door Lille. De aanvaller ging vorig jaar voor tachtig miljoen euro naar Arsenal.

duurste afrikaanse spelers ooit

Naam: Van: Naar: Bedrag:
01. Nicolas Pépé (IVO) Lille (FRA) Arsenal (ENG) 80 miljoen
--. Victor Osimhen (NIG) Lille (FRA) Napoli (ITA) circa 80 miljoen
02. Cédric Bakambu (CON) Villarreal (SPA) Beijing Guoan (CHI) 78 miljoen
03. Riyad Mahrez (ALG) Leicester City (ENG) Manchester City (ENG) 67,8 miljoen
04. Pierre-Emerick Aubameyang (GAB) Borussia Dortmund (DUI) Arsenal (ENG) 63,75 miljoen
05. Naby Keïta (GUI) RB Leipzig (Dui) Liverpool (ENG) 60 miljoen

Pépé staat in de boeken als de duurste uitgaande transfer van Lille, maar wordt mogelijk dus afgelost door Osimhen. En dat terwijl de Nigeriaan ruim een jaar geleden nog maar 3,5 miljoen euro kostte. Charleroi maakte dit bescheiden bedrag over naar VfL Wolfsburg om de optie tot koop die in het huurcontract van de aanvaller stond te activeren. Op dat moment was al duidelijk dat Osimhen niet in België zou blijven en eind juli ging hij voor twaalf miljoen euro, plus twee miljoen aan bonussen, naar Lille.

In Frankrijk werd hij al snel heel veel meer waard. Osimhen maakte in 38 wedstrijden achttien goals voor Lille, waarvan dertien in de Ligue 1, en werd gelinkt aan grote clubs uit Engeland en Italië. Napoli bleek het meest concreet te zijn en tast nu diep in de buidel voor de spits, die de opvolger moet worden van Arek Milik. De voormalig Ajacied weigert om zijn nog een jaar doorlopende contract in Napels te verlengen en staat zodoende in de etalage.

Osimhen heeft voor vijf jaar getekend en gaat volgens De Laurentiis tussen de vier en 4,5 miljoen euro per seizoen verdienen. 'Hij is een speler die Gennaro Gattuso (de hoofdtrainer van Napoli, red.) erg graag wilde hebben', vertelde de voorzitter. 'Onze technisch directeur Cristiano Giuntoli heeft geweldig werk geleverd, want tijdens de onderhandelingen wisselde de speler nog van zaakwaarnemer. Hij krijgt bij ons het shirt met rugnummer 9.'

Het is opvallend hoe ver Napoli is gegaan voor Osimhen, die het transferrecord dat op naam van Lozano stond werkelijk heeft verpulverd. De Mexicaan kostte vorig jaar naar verluidt zo'n 38 miljoen euro plus vier miljoen aan bonussen; als Chucky deze bonussen niet bij elkaar speelt, wordt voor Osimhen dus meer dan het dubbele betaald. Het zorgt voor hoge verwachtingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.