Napoli schiet corona-ellende aan flarden tegen scorende Lammers

Napoli heeft een roerige periode afgesloten door in eigen huis af te rekenen met Atalanta Bergamo. De Europa League-tegenstander van AZ maakte in eigen huis gehakt van de Champions League-opponent van Ajax, mede dankzij een dubbelslag van Hirving Lozano. Ook bij de bezoekers scoorde een ex-PSV'er, maar de goal van Sam Lammers was slechts een doekje voor het bloeden.

Napoli
Napoli
4 - 1
Atalanta Bergamo

Voor Napoli kwam er zaterdagmiddag een einde aan een bijzonder nare periode. De ploeg opende het Serie A-seizoen nog met een 0-2 zege bij Parma en een 6-0 overwinning op Genoa, maar na die laatste wedstrijd sloeg het coronavirus keihard toe. Nadat er bij laatstgenoemde tegenstander daags na de wedstrijd in eerste instantie niet minder dan dertien positieve gevallen werden gemeld, doken in de week daarna ook bij Napoli twee coronagevallen op. Daarop ging de ploeg van trainer Gennaro Gattuso voor twee weken in quarantaine, mede omdat de lokale autoriteiten ingrepen.

Omdat Napoli dus niet mocht afreizen, kon de topper tegen Juventus twee weken geleden eigenlijk niet doorgaan, maar de Serie A meldde dat de wedstrijd 'gewoon' gespeeld moest worden. Twee positieve gevallen bij een club is volgens het protocol namelijk niet genoeg om een wedstrijd te annuleren. Desondanks besloten de bezoekers niet richting Turijn te gaan. Zij verwezen naar de regels van de regio Campanië, maar de competitie-organisatie oordeelde dat Napoli ongeoorloofd niet was komen opdagen. De straf was een reglementaire 3-0 nederlaag én een strafpunt op de ranglijst.

Zaterdag ging het eindelijk weer over voetbal bij Napoli, dat alle frustraties overtuigend naar de achtergrond schoot. Het wervelde voor rust namelijk voorbij het Atalanta van basisklant Marten de Roon en bankzitters Hans Hateboer en Sam Lammers. Eerst tikte ex-PSV'er Hirving Lozano van dichtbij raak, in de 27ste minuut schoot hij met rechts de 2-0 fraai in de verre hoek. Een geweldige knal van Matteo Politano met links betekende de derde treffer van de thuisploeg, waarna miljoenenaanwinst Victor Osimhen de ruststand zelfs bepaalde op 4-0.

Die enorme achterstand was een behoorlijke tik voor Atalanta, dat in de eerste drie competitieduels zélf juist indruk maakte met doelpuntrijke zeges. Zo maakte de stuntploeg er op bezoek bij Torino (2-4) en Lazio (1-4) en thuis tegen Cagliari (5-2) drie doelpuntenfeestjes van, maar zaterdag werd de ploeg op een hoopje gespeeld. Tien minuten na rust mocht Lammers daarom invallen om in aanvallend opzicht nog wat uit te richten, en daar slaagde hij in. Hij werd diepgestuurd door Cristian Gabriel Romero en bleef koel: 4-1.

Verder kwam Atalanta echter niet, want dat bleek ook de eindstand. Napoli kan de blik nu richten op het thuisduel met AZ van donderdag, in de Europa League. Atalanta gaat woensdagavond in de Champions League op bezoek bij FC Midtjylland, beide ploegen zijn groepsgenoten van Ajax en Liverpool, die elkaar tegelijkertijd treffen.