NAC vecht zich naar verlossende zege na Panenka-flater Foor

NAC Breda heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van Mitchell van der Gaag sloeg na een dramatische strafschop van Navarone Foor toe en boekte tegen een zwak Vitesse de derde competitiezege van dit seizoen.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Vitesse miste voor zondag vier van de laatste vijf strafschoppen, waarvan de laatste drie, en verspeelde vorige week nog twee punten tegen FC Emmen door een misser van Bryan Linssen (1-1). Coach Leonid Slutsky zit met de penaltycrisis van zijn ploeg in de maag en liet zijn spelers op de training nog strijden om een penaltybokaal. Thulani Serero nam de strafschoppen toen net iets beter dan Foor.

Tegen NAC kreeg Vitesse kort voor rust opnieuw de kans vanaf elf meter. Alexander Büttner ging na een duel met Arno Verschueren naar de grond en na het bestuderen van de videobeelden oordeelde scheidsrechter Allard Lindhout dat dit net binnen het strafschopgebied gebeurde. Vitesse kreeg zo een penalty, ook al leek er bij het duel tussen Verschueren en Büttner nauwelijks iets te gebeuren.

Niet Serero, maar Foor nam plaats achter de bal. Hij wilde graag laten zien dat hij van penaltyvrees geen last heeft en probeerde Benjamin van Leer te verrassen met een Panenka. Foors stift was echter te hoog en ging over het doel. De onbegrijpelijke misser werd nog eens extra pijnlijk toen Mitchell te Vrede NAC even later op voorsprong zette. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd, omdat aangever Verschueren buitenspel zou hebben gestaan, maar de VAR greep in.

Zo kwam NAC alsnog op de voorsprong die het verdiende. De thuisploeg was in de eerste helft de betere ploeg tegen een zeer tegenvallend Vitesse, dat na een bemoedigende openingsfase helemaal niets meer liet zien. Ook in het begin van de tweede helft was NAC sterker. De gastheer ging vol goede moed op zoek naar een tweede goal en Greg Leigh kopte maar een paar centimeter naast. Niet veel later moest Eduardo redden bij een schot van Giovanni Korte.

NAC verzuimde om zichzelf te belonen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Twintig minuten voor tijd kreeg Vyacheslav Karavaev veel te veel tijd en zijn voorzet werd keurig tegendraads binnengekopt door Linssen. Bij NAC oogden meerdere spelers behoorlijk vermoeid en Vitesse geloofde plotseling weer in de overwinning. Een van richting veranderd schot van Martin Ødegaard ging maar net naast en Van Leer moest ingrijpen bij een kopbal van Foor.

Vitesse leek zo door te gaan drukken, maar toch was het NAC dat de punten pakte. Zeven minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd won Mounir El Allouchi na een voorzet van rechts een kopduel en kwam de bal terecht bij Verschueren. Vitesse-verdediger Danilho Doekhi hief buitenspel op en Verschueren bleef koel in de afronding: 2-1. Zo passeert NAC De Graafschap op de ranglijst en staat het niet meer onderaan in de Eredivisie. Vitesse, dat nog met tien man eindigde vanwege twee gele kaarten voor Matús Bero, komt na de misstap  op de zevende plek terecht.