NAC sprokkelt puntje bij zwoegend Utrecht

FC Utrecht heeft zondagmiddag wederom niet gewonnen. Tegen laagvlieger NAC Breda werd in een vermakelijk duel met 2-2 gelijkgespeeld.

De thuisploeg kende een sterke start van het seizoen, maar boekte daarna slechts één zege in vijf duels. Daarom is de club van trainer Erik ten Hag terug te vinden op de negende plaats na negen speelrondes. De bezoekers verloren op hun beurt de laatste drie duels en pakten slechts zeven punten tot dusverre.

De Utrechters zorgden voor het eerste gevaar. Sean Klaiber produceerde een fraaie streep, maar de bal ging nipt over. Na achttien minuten was het wel raak voor FC Utrecht. Willem Janssen kreeg de bal uit een corner op zijn knie en toverde er een volley uit. De bal belandde achter Nigel Bertrams in het doel: 1-0. De verdediger is de enige speler die in elk van de laatste elf Eredivisieseizoenen tot scoren kwam.

De voorsprong stond niet lang op het bord, want Mounir El Allouchi maakte drie minuten later alweer gelijk. Thierry Ambrose verlengde de bal met veel gevoel en de middenvelder schoot vervolgens met de punt van zijn schoen raak: 1-1. De Utrechters leken binnen het half uur de voorsprong weer te pakken, maar een kopbal van Cyriel Dessers belandde op de paal waarna de bal in de rebound in het zijnet werd geschoten. Janssen vroeg nog tevergeefs om een strafschop nadat hij omlaag werd getrokken. De thuisploeg bleef de bovenliggende partij, maar tot grote kansen leidde dat niet meer in de eerste helft.

Direct na de hervatting pakten de bezoekers brutaal de leiding. Giovanni Korte kreeg de merkwaardige treffer op zijn naam. Janssen liet de bal lopen, maar zag hierbij de kleine aanvaller volledig over het hoofd. Korte werkte de bal vervolgens achter doelman David Jensen, die het leer pas net achter de doellijn keerde: 1-2.

Utrecht ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, wat nog resulteerde in gevaarlijke schoten van Urby Emanuelson en Yassin Ayoub en een kopbal van Janssen op de lat. Het duurde tot de 78ste minuut tot de ploeg langszij kwam. Na een effectief uitgevoerde counter zette Labyad de bal voor op invaller Nick Venema, die de bal binnen kon schieten: 2-2. Het spel golfde vervolgens op en neer. NAC kreeg in de absolute slotfase nog een grote kans waarbij de bal via Mark van der Maarel op de eigen paal terecht kwam, maar beide ploegen kwamen niet meer tot scoren.

Door het gelijkspel staat FC Utrecht op veertien punten uit tien duels, waarmee het een plek in de middenmoot verdient. De Bredanaars zakken naar de zeventiende plek, met acht punten.