NAC komt hele vroege tegengoal te boven, simpele doortocht voor De Graafschap

De Graafschap, ADO Den Haag en NAC Breda hebben zich geplaatst voor de laatste zestien van het bekertoernooi. Voor de Superboeren ging dat vrij soepel: bij HV & CV Quick in Den Haag werd het 1-4. Zodoende is er nog één Haagse club over in het toernooi, maar ADO had het lastig met Kozakken Boys: 1-3 voor de mannen van Dick Advocaat. NAC Breda won na dik twee uur voetbal in extremis van FC Eindhoven: 2-1.

HV & CV Quick
1 - 4
De Graafschap

Lang had De Graafschap niet nodig om het kwaliteitsverschil met de middenmoter uit de Derde Divisie in de score uit te drukken. In de tweede minuut opende Siem de Jong al de score tegen HV & CV Quick. Via Robin Schouten liepen de Superboeren in de achttiende minuut al uit naar 0-2.

Lennaert Massar bracht met de aansluitingstreffer de spanning even terug in Den Haag, maar die verdween niet veel later weer door een fraaie volley van Basar Önal (1-3). Een kwartier voor tijd besliste Philip Brittijn het treffen definitief door met een inzet via de grond voor 1-4 te zorgen. In de slotfase kreeg Jim van der Logt nog de gelegenheid om te debuteren voor de ploeg uit Doetinchem.

Kozakken Boys
1 - 3
ADO Den Haag

Assistent-scheidsrechter Murat Küçükerbir vertolkte onbedoeld een hoofdrol bij het meest opmerkelijke moment in het bekerduel tussen Kozakken Boys en ADO Den Haag. Na een duel met tegenstander Gwaeron Stout schoffelde Xander Severina erg ongelukkig de grensrechter keihard onderuit. Küçükerbir kwam met de schrik vrij, net als Severina.

De jonge ADO-aanvaller opende niet veel later de score met een knap schot in de verre hoek: 0-1. Enkele minuten na de openingsgoal van Severina ging de bal aan de overzijde op de stip. Lars Hutten eiste de bal op, maar de routinier van Kozakken Boys schoot over. Het was een dure misser, want Severina verdubbelde de marge twintig minuten voor tijd.

Het werd nog spannend in Werkendam omdat oud-Feyenoorder Kaj Ramsteijn uit een hoekschop voor 1-2 zorgde. De thuisploeg eindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Daniel Mendes da Silva voor een forse overtreding op Joël Zwarts, en in de achtste minuut van de blessuretijd maakte een doelpunt van diezelfde Zwarts een einde aan alle onzekerheid.

NAC Breda
NAC Breda
nv
2 - 1
FC Eindhoven

De toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion konden hun ogen amper geloven. Na welgeteld dertien seconden stond hun ploeg al op achterstand. Anselmo García MacNulty gleed uit, Charles-Andreas Brym maakte van de gelegenheid gebruik om te scoren. Het voordeel van zo'n start voor de Bredanaars? Het kon alleen maar beter gaan.

Het werd ook iets beter. Eindhoven had het lastig, maar Nigel Bertrams stond een paar keer goed te keepen om de voorsprong vast te houden. Een paar keer schreeuwde een speler in geel-zwart om een penalty, maar Jeroen Manschot wilde er steeds niet aan. Zo leek Eindhoven als winnaar van het veld te stappen, tot diep in blessuretijd de zaak nog werd omgedraaid.

Jesaja Herrmann, een spits van wie NAC nog bar weinig lol heeft gehad, schoot de bal vanaf de rand van de zestien keurig in de hoek achter Bertrams, waarmee hij nog een extra halfuur voetbal afdwong. In die verlenging leek Eindhoven op 1-2 te komen, maar het doelpunt van Collin Seedorf werd geannuleerd wegens hands.

Strafschoppen, dus? Nee, dat paste niet op dit rare bekeravondje. NAC herstelde in de derde minuut van de blessuretijd op het allerlaatste moment de laatste resten van de schade die de ploeg zichzelf al in de eerste momenten van deze wedstrijd had berokkend. Rowan Besselink schoot in twee instanties een corner binnen: 2-1, NAC een ronde verder.