Na Gerbrands' pleidooi dringt de noodzaak tot veranderingen eindelijk door

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Marco Timmer over de poging van Toon Gerbrands de Eredivisie te hervormen.

Na Gerbrands' pleidooi dringt de noodzaak tot veranderingen eindelijk door

'Jullie begonnen met een vraag en jullie kunnen er ook mee eindigen. Wie gaat er bellen? Laat ik eens kijken wat er de komende twee weken gebeurt. Vraag me daarna eens wie me heeft gebeld. Dan heb je óf een mooie column óf de analyse krijgt een vervolg.'

Met bovenstaand citaat eindigde twee weken geleden het grote interview met Toon Gerbrands in VI. De PSV-directeur gaf een keiharde waarschuwing af: de voetbalwereld om ons heen verandert, maar wij hebben de noodzaak tot verandering nog niet door. Terwijl andere competities groeien, innoveren en plannen bedenken, stagneert de Nederlandse voetbaleconomie en verliezen we langzamerhand onze positie in het internationale voetballandschap.

Op zijn eerste boodschap, gegeven tijdens het trainingskamp van PSV in Qatar, kreeg Gerbrands precies nul reacties. Op het interview in VI volgden zeventien telefoontjes. Bestuurders van topclubs, collega-directeuren, voormalige topspelers en één zaakwaarnemer reageerden op de problematiek, de waarschuwing en de oplossing die Gerbrands aandroeg.

De directeur van PSV was blij verrast te merken dat de bereidheid tot veranderingen bij de verschillende stakeholders wel degelijk aanwezig is. Zijn oplossing de emotie van de wijzigingen eraf te halen door nu plannen te maken voor over vier jaar, kon eveneens op veel goedkeuring rekenen. Hoe woorden om te zetten in daden, is nu de vraag. Het oeverloze gekrakeel rond de veranderagenda leverde helemaal niets op en inmiddels kunnen we constateren dat de Eredivisie CV net als het poldermodel in ons voetballandschap is geflopt.

Volgens Gerbrands is de tijd rijp voor een commissie van wijze mannen die de plannen tot verandering te komen verder ontwikkelt. Daarin zal werkelijk alles aan bod moeten komen. Van het competitieformat tot de beloftenteams, van kunstgras tot de verdeling van televisiegelden en van een nieuwe promotie/degradatieregeling tot een ander model voor de ECV en de CED, de belangenvereniging van de Eerste Divisie.

De vraag blijft nog altijd wie er in die verandercommissie moeten gaan zitten, of die wijze mannen op draagvlak kunnen rekenen en of ze een mandaat krijgen om veranderingen daadwerkelijk te kunnen implementeren en doorvoeren. Dat het personen met autoriteit en visie moeten zijn, is duidelijk.

De zeventien bezorgde voetbaldieren die Gerbrands hebben gebeld, moeten uit de schaduw stappen en helpen die commissie in het leven te roepen. Komt er weer geen goed initiatief van de grond, dan gaat het goede plan van PSV's directeur helaas de boeken in als het Proefballonnetje van Gerbrands.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.