Na 165 reserverollen één invalbeurt: Van Wonderen over bijzonder Heerenveen-debuut

Reacties

Een debuut is doorgaans voorbehouden aan een jong talent of kersverse aanwinst. Afgelopen zondag viel bij SC Heerenveen doelman Jan Bekkema echter buiten beide categorieën.

Na 165 reserverollen één invalbeurt: Van Wonderen over bijzonder Heerenveen-debuut
© Pro Shots

Het was een bijzonder moment, zondag in de slotfase van het thuisduel van SC Heerenveen met Go Ahead Eagles. De Friezen hadden een 2-0 voorsprong te pakken en doelman Andries Noppert schoot de bal vrijwillig over de zijlijn, om zo een jongensdroom in vervulling te kunnen laten gaan. Namelijk: de allereerste Heerenveen-minuten van doelman Jan Bekkema.

Bekkema is al 27 en behoort inmiddels al jarenlang tot het meubilair in Friesland. In het seizoen 2016/17 sloot hij aan bij de eerste selectie waar hij sindsdien – een uitstapje naar het Duitse SV Straelen uitgezonderd – vierde, derde of tweede doelman was. Zonder dus ook maar één minuut te spelen. Tot afgelopen zondag, toen hij in de 89ste minuut van het duel met Go Ahead binnen de lijnen kwam.

‘Het zat al een poosje in mijn achterhoofd, om dit op een geschikt moment te doen’, blikt trainer Kees van Wonderen terug op het bijzondere debuut. ‘Eerder dit seizoen heeft Jan in een interview aangegeven dat hij zich schikt in zijn rol, maar heel graag nog eens zou willen spelen. Sindsdien is het bij me gaan spelen. Ik wilde Jan dat moment graag geven, ook vanwege de manier waarop hij zich opstelt, en vanwege de persoon die hij is. Dan is het wachten op het goede moment en dat kwam zondag voorbij. Het was een eerbetoon aan Jan, leuk dat dat kon. En ook mooi dat Andries het moment gelijk herkende en de bal uitschoot.’

Bekkema, die de gehele jeugdopleiding van SC Heerenveen doorliep en 165 keer op de bank zat bij de Friezen, verlengde eerder deze maand zijn contract tot 2024.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.