MVV slaat in verhitte Limburgse derby toe na misser Van Velzen

De Limburgse derby tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade is een prooi geworden voor de thuisclub. Beide ploegen haalden het einde van de wedstrijd niet met elf man.

MVV Maastricht
2 - 0
Roda JC Kerkrade

Al in de openingsminuut liet MVV blijken dat het wist dat er prestige op het spel stond in de derby. Na veertien seconden testte Dogan Golpek doelman Tom Muyters en verdiende de MVV-aanvaller een corner. Direct namen meerdere spelers van MVV de gelegenheid te baat om het publiek op te jutten, zoals Joeri Schroijen even later met een stevige overtreding ook de toon probeerde te zetten.

De goede bedoelingen ten spijt, MVV mocht blij zijn dat er na tien minuten geen achterstand op het scorebord stond. Gyliano van Velzen schoot op bijna onbegrijpelijke wijze via de lat over bij een enorme kans. In het vervolg rook MVV aan de voorsprong, maar twee keer haalde Mitchel Paulissen de bal uit de doelmond. Omdat diezelfde Paulissen op slag van rust bij een grote kans over schoot en Roda-penaltyclaims (bij een overtreding van Koopmans op Mario Engels) niet werden gehonoreerd, werd de rust bereikt zonder treffers.

De 54ste minuut was vervolgens zeer belangrijk. Eerst werd een treffer van Engels afgekeurd vanwege buitenspel, uit de herhalingen bleek later onterecht. Uit de tegenaanval kreeg MVV vervolgens een strafschop toen Roshon van Eijma Anthony van den Hurk omver liep. Schroijen (foto) benutte de strafschop: 1-0.

Drie minuten na de goal ontstond er een groot opstootje, met Ricardo Ippel en Mario Engels als hoofdpersonen. Na een duel kregen de twee het met elkaar aan de stok en zocht Ippel fysiek contact, hetgeen door Engels werd beantwoord werd met een slaande beweging. Nadat het tumult voorbij was, toonde arbiter Allard Lindhout beiden een rode kaart. Vooral Ippel beklaagde zich over dat besluit.

In de 63ste minuut viel vervolgens de beslissing. Uit een corner kopte Marnick Vermijl de 2-0 binnen. MVV liet vervolgens na verder uit te lopen en Roda kon geen moment écht een vuist maken. Pas in de blessuretijd raakte Livio Milts bij een vrije trap de paal, maar gescoord werd er niet meer. MVV is door de zege tot op twee punten van Roda gekomen, beide Limburgse ploegen staan in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie.