Mulder ziet kans voor De Boer: 'Vul het in met Special Teams in gedachten'

Reacties

De drie extra plekken in de EK-selectie bieden kansen voor bondscoach Frank de Boer. Wat wordt het noodplan van Oranje? We spraken met Youri Mulder over de rol van een pinchhitter en de plannen achter een slotoffensief.

Mulder ziet kans voor De Boer: 'Vul het in met Special Teams in gedachten'
© Pro Shots

Het verbaast Mulder dat er bij ploegen vaak geen duidelijk plan is bij de jacht op een gelijkmaker of de winnende goal. Een slotoffensief moet veel meer behelzen dan de bal telkens maar weer richting het strafschopgebied jagen. 'Het is iets waarop je kunt trainen en zeker omdat je ook vijf keer kunt wisselen, moet je daar plannen voor maken. Het gaat erom dat je met verschillende plannen chaos kunt creëren bij tegenstanders. Dat ze om zich heen kijken en in paniek raken', zegt de oud-aanvaller, die in de jaren negentig zelf regelmatig pinchhitter was bij het Nederlands elftal.

De UEFA heeft op aandringen van onder anderen tal val bondscoaches de regels voor het selectiebeleid versoepeld, vanwege dreigende coronabesmettingen mogen 26 in plaats van 23 spelers geselecteerd worden voor het komende eindtoernooi. Mulder hoopt dat De Boer kan profiteren van die versoepelingen: 'Je moet die plekken eigenlijk invullen met een soort Special Teams in gedachten, zoals in het American Football.'

Volgens Mulder is het bij een noodscenario een gevaar dat er te veel naar een pinchhitter wordt gekeken. Het is juist belangrijk de juiste voorwaarden te scheppen, niet alleen als het gaat om het in stelling brengen van de spits. Belangrijk is ook: wie vangt de bal op? Hij ziet daar een rol weggelegd voor types als Noa Lang, de 21-jarige buitenspeler die niet is opgenomen in de voorselectie maar dit seizoen wel al grote indruk heeft gemaakt bij Club Brugge door onder meer zestien keer te scoren. 'Je hebt een baloppikker nodig, iemand die helemaal fris is en niet aarzelt als de bal voor zijn voeten valt. Als je met een pinchhitter speelt, moet je kijken hoe je de rest formeert. Het is belangrijk spelers kort achter de spitsen te zetten, daar goede bezetting te hebben. Je hebt iemand nodig die tussen tegenstanders heen sluipt. Lang is zo'n speler. Hij doet alles totaal op gevoel, is onverschrokken en heeft scorend vermogen.

Lees het volledige verhaal over de rol van pinchhitter op VI PRO.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.