Mourinho inspireert Spurs tot herrijzenis, Lewandowski fenomenaal

Tottenham Hotspur heeft zich dankzij een spectaculaire comeback geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De ontketende Robert Lewandowski bezorgde Bayern München de zekerheid over de groepswinst.

Tottenham Hotspur
4 - 2
Olympiakos Piraeus

José Mourinho beleefde zaterdag bij West Ham United een succesvolle vuurdoop als manager van Tottenham Hotspur. Drie dagen na de zege in de Premier League dreigde de hernieuwde kennismaking met de Champions League in het water te vallen.

Het eerste optreden voor het eigen publiek begon namelijk beroerd voor Mourinho. Na minder dan twintig minuten had Olympiakos Piraeus een comfortabele marge opgebouwd door goals van Youssef El-Arabi en Rúben Semedo. De Londense defensie oogde daarbij uiterst kwetsbaar. De Portugese coach voelde zich genoodzaakt om binnen een half uur in te grijpen. Eric Dier moest plaatsmaken voor Christian Eriksen.

Met de Deen binnen de lijnen kreeg Tottenham de aansluitingstreffer op slag van rust in de schoot geworpen. Verdediger Yassine Meriah trapte bij een voorzet van Serge Aurier in het luchtledige, waarna Dele Alli van dichtbij de 1-2 binnentikte.

De blunder bleek het begin van het einde voor Olympiakos. Koud begonnen aan de tweede helft stond de 2-2 - na een snelle inwoerp die mogelijk werd gemaakt door een oplettende ballenjongen - al op het scorebord. Uit een voorzet van Lucas Moura schoot Harry Kane raak. In het laatste kwartier maakte Tottenham de comeback compleet. Na de 3-2 van Aurier tekende Kane op aangeven van Eriksen voor de verlossende 4-2. Zijn 23ste treffer in 23 officiële duels dit seizoen betekende ook dat Tottenham als nummer twee overwintert in Champions League.

Rode Ster Belgrado
0 - 6
Bayern München

Bayern München heeft sinds de wisseling van de wacht de smaak te pakken. De eerste drie duels met interim-coach Hansi Flick op de bank werden gewonnen, waarbij bovendien geen goal werd geïncasseerd. Die reeks kreeg in Belgrado een vervolg.

De Beierse grootmacht liet na de wedstrijd al in de eerste helft te beslechten. De schade bleef voor Rode Ster voor rust beperkt tot een treffer van Leon Goretzka. Dat kwam ook omdat scheidsrechter Björn Kuipers op advies van de VAR een doelpunt van Lewandowski afkeurde. De Poolse spits had kort na rust zijn goal te pakken. Vanaf de strafschopstip maakte hij in de 53ste minuut zijn 24ste doelpunt van het seizoen om in een tijdsbestek van dertien minuten de score op te voeren tot 0-5. Corentin Tolisso bepaalde de eindstand op 0-6.

Bayern was al geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League, maar heeft zich met de vijfde zege op rij verzekerd van de groepswinst.