Moniz blijft 'positief-naïef': 'Excelsior kan nog twee keer winnen'

De situatie van Excelsior onderin de Eredivisie is donderdag nog meer penibel geworden na de nederlaag bij ADO Den Haag (3-1). Met nog twee duels te gaan is de achterstand op nummer vijftien FC Emmen vijf punten. Trainer Ricardo Moniz houdt hoop.

'In de eerste helft waren we de betere ploeg', zei Moniz tegen de NOS. 'Dat waren we in de tweede helft tegen Willem II ook, maar dat laatste zetje ontbreekt. Dan is het realistisch om te denken dat we nog twee keer kunnen winnen. Als je uit bij ADO voor een groot deel domineert, zie ik aanknopingspunten. Als we de bus geparkeerd hadden en ik geen poging tot had gezien, was ik depressief geworden.'

Excelsior kreeg wel degelijk kansen in Den Haag, maar scoorde slechts één keer. 'We staan weer met lege handen. We hebben ADO vastgezet en in de eerste helft op hun helft gespeeld. Maar we creëren na drie minuten al ons eigen probleem door hen op voorsprong te laten komen. We komen terecht op 1-1 en daarna spelen we de bal rond bij hun zestienmetergebied, maar we deden ze geen pijn. De eerste de beste kans voor ADO was wel raak.'

In de tweede helft maakte Excelsior een futloze indruk. 'We missen een bepaalde concreetheid in de zestien. Voetbalconditioneel konden we na rust niet meer die druk opbrengen. Mijn taak is nu om de rust te bewaren, want er zijn genoeg aanknopingspunten. We moeten van wedstrijd tot wedstrijd leven. We blijven positief-naïef, in de goede zin van het woord.'

Groenendijk
ADO steeg door de zege naar de tiende plaats, tot vreugde van trainer Fons Groenendijk. 'We wisten gezien de resultaten op de andere velden dat we een sprong konden maken. Het is leuk dat dit nu is gebeurd. We waren al veilig, nu is dat definitief. Ik denk dat het een verdiende overwinning was, al weet je ook dat Excelsior altijd blijft voetballen. In de eerste helft hadden ze meer balbezit en kregen zij de betere kansen.'

Groenendijk zette vervolgens enkele dingen om. 'In de rust hebben we een paar dingen besproken die beter konden. Dat hebben we goed gedaan. Met name in het vooruit verdedigen en het druk zetten op de backs. Het ging veel beter en ik denk dat de score nog hoger had kunnen uitvallen. We hebben de wapens met El Khayati en Becker. In de tweede helft heb ik bijna geen kansen meer gezien voor Excelsior. Het leek alsof ze er niet meer voor gingen.'