Mokhtar wijst PEC de weg in mogelijk afscheidsduel, Cambuur faalt niet

PEC Zwolle heeft dinsdag vrij eenvoudig afgerekend met NEC in de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker. Youness Mokhtar leidde met een vroege treffer in zijn mogelijke afscheidswedstrijd de overwinning in.

PEC Zwolle - NEC 2-0
Mokhtar is vrijdag wegens een schorsing niet inzetbaar tijdens het laatste competitieduel voor de winterstop, tegen ADO Den Haag. De aanvaller, wiens contract de komende zomer afloopt, mag deze winter op zoek naar een andere club. Op die manier kan PEC nog wat beuren voor Mokhtar.

Het kan goed zijn dat het duel met NEC zijn laatste optreden voor de club was. Daarin nam hij het voortouw. Zwolle kreeg binnen twee minuten een strafschop, omdat verdediger Frank Sturing een overtreding maakte op Mokhtar. NEC-doelman Joris Delle behoedde de uitploeg echter voor een dramatische start door de inzet van Erik Bakker knap te pareren.

De bezoekers werden daarna weliswaar gevaarlijk via Steeven Langil, maar juist Zwolle opende alsnog de score na twintig minuten. Mokhtar profiteerde na een dribbel van geschutter van Wojciech Golla door zuiver raak te knallen. Zes minuten later kreeg collega Terell Ondaan in een één-op-één met Delle dé kans om de marge al te verdubbelen, maar hij faalde.

Na rust was Ondaan wel trefzeker. De aanvaller tikte bij de tweede paal een uitstekende voorzet van Younes Namli binnen. NEC ging vervolgens op zoek naar de aansluitingstreffer. Spits Anass Achahbar leek een grote kans te creëren, maar legde de bal terug in niemandsland, en Langil zette Boer aan het werk.

Daar bleef het bij, waardoor PEC Zwolle de eerste club bij de laatste acht van het toernooi is. Vorig seizoen waren de achtste finales nog het eindstation voor de eenmalig bekerwinnaar, toen FC Utrecht te sterk was.

SC Cambuur - GVVV 3-0
SC Cambuur heeft zich ten koste van GVVV geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De ploegen zochten de kleedkamers op met een 0-0 stand. SC Cambuur was tot twee keer toe dicht bij een treffer. Issa Kallon raakte met een vlammend schot de paal en even voor rust werd de Leeuwarders onterecht een treffer ontnomen. Op aangeven van Marvin Peersman tikte Nigel Robertha binnen, maar volgens de arbitrage maakte de man van de voorzet hands.

De Tweede Divisie-club uit Veenendaal kwam goed weg en kon op deze wijze met een gelijke stand beginnen aan de tweede helft. Na een uur braken de Friezen alsnog de ban. Robertha tikte de openingstreffer binnen op aangeven van Kallon. Cambuur liep vervolgens uit naar een ruimere overwinning. Matthew Steenvoorden schoot namelijk het tweede Friese doelpunt tegen de touwen. Uiteindelijk zette Ricardo Kip uit een strafschop de eindstand op het scorebord.

SC Cambuur viert het doelpunt van Matthew Steenvoorden.