Mogelijke WK-uitsluiting houdt Spaanse gemoederen bezig

Reacties

Spanje heeft van de FIFA een flinke waarschuwing gekregen voor ongeoorloofde overheidsbemoeienis. Een schorsing en daarmee uitsluiting voor het WK is een mogelijke consequentie, al lijkt de kans daarop klein. Het houdt de gemoederen wel bezig.

Mogelijke WK-uitsluiting houdt Spaanse gemoederen bezig

Sinds het terugtreden van Ángel Villar afgelopen zomer wegens aantijgingen van corruptie heeft de Spaanse bond geen voorzitter. De nationale overheid wil graag dat er verkiezingen worden gehouden om de vacature in te vullen en daarmee een streep te zetten onder het belaste verleden.

Dat verzoek heeft de FIFA ingeschat als ongeoorloofd aangezien de reglementen voorschrijven dat een nationale overheid zich niet mag mengen in voetbalzaken. In het verleden heeft staatsbemoeienis geleid tot tijdelijke verbanningen van de internationale voetbalwereld. De wereldvoetbalbond heeft zijn zorgen middels een schrijven geuit.

Mocht Spanje daadwerkelijk worden geschorst wegens staatsbemoeienis, dan kan dat gevolgen hebben voor de WK-deelname. Maar dat ligt allerminst als optie op tafel aangezien een schorsing nog niet aan de orde is. De FIFA heeft de Spaanse bond alleen een dringende waarschuwing gestuurd.

De Spaanse bond heeft bevestigd dat er binnenkort een gesprek met de FIFA is over de gang van zaken. Maar het scenario voor een WK-uitsluiting is ontzenuwd. 'Niemand gaat Spanje van het WK-podium houden', zei interim-voorzitter Juan Larrea in AS. 'Het is onmogelijk en is nooit over gesproken. Het gaat niet gebeuren. Wat willen deze mensen? Dat Spanje zich terugtrekt, zodat Italië kan gaan? De bond functioneert normaal, de nationale ploeg verdiende een WK-ticket en de FIFA is het op dat punt met ons eens.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.