'Mister PSV' Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden

Reacties

PSV-icoon Willy van der Kuijlen is op 74-jarige leeftijd overleden. De oud-international en topschutter aller tijden van de Eredivisie was al langer ziek.

'Mister PSV' Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden
© Pro Shots

Daarmee verliest PSV opnieuw een van de grootste persoonlijkheden uit de clubgeschiedenis. In november treurden de Eindhovenaren al om voormalig voorziter Harry van Raaij, nu valt ook Mister PSV weg. Dat is immers de bijnaam die Van der Kuijlen kreeg vanwege zijn jarenlange trouwe dienst bij de club.

PSV nam Van der Kuijlen in 1964 over van HVV Helmond. In de zeventien jaar die volgden scoorde Skiete Willy aan de lopende band. In 528 competitiewedstrijden was het 308 keer raak (zijn drie andere Eredivisie-goals maakte hij later voor MVV) en in Europa voegde de aanvallende middenvelder daar nog 29 goals aan toe.

Met zijn goals had Van der Kuijlen een belangrijk aandeel in de successen van PSV in het midden van de jaren zeventig. Nadat Ajax en Feyenoord in de eerste jaren van dat decennium de dienst hadden uitgemaakt, wonnen de Eindhovenaren in 1975, 1976 en 1978 de landstitel en in dat laatste jaar ook de UEFA Cup (foto midden).

Van der Kuijlen (rechts vooraan) na het winnen van de UEFA Cup, met naast hem doelman Jan van Beveren en René van de Kerkhof (links).
© Pro Shots
Van der Kuijlen (rechts vooraan) na het winnen van de UEFA Cup, met naast hem doelman Jan van Beveren en René van de Kerkhof (links).

Ondanks zijn status in Eindhoven was Van der Kuijlen in het Nederlands elftal geen vaste waarde. Mede door een conflict met Johan Cruijff en Johan Neeskens bleef de teller op 22 interlands (zeven doelpunten) steken. Ook een optreden op een eindtoernooi, zoals op het zilveren WK 1974, bleef om die reden achterwege.

Na zijn actieve loopbaan, die hij begin jaren tachtig afsloot bij MVV en het Belgische Overpelt-Fabriek , bleef Van der Kuijlen in diverse functies verbonden aan PSV. De clubicoon was er jeugd-, assistent- en spitsentrainer en later scout. Later was het lid van verdienste altijd de man die nieuwe spelers verwelkomde bij hun presentatie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.