Missers Kerk komen Utrecht bij PEC duur te staan

FC Utrecht heeft vrijdag verzuimd PEC Zwolle de vierde plaats in de Eredivisie afhandig te maken. In het laatste kwartier werd de rekening betaald voor de gemiste kansen (1-1).

PEC Zwolle en FC Utrecht hielden elkaar aanvankelijk goed in evenwicht in een tactisch steekspel met een schamel aantal hoogtepunten als resultaat. Na ruim een half uur werd de ban na een fraaie aanval gebroken door de gasten. Het begon rond de middenlijn bij Ramon Leeuwin, die Younes Namli de bal afhandig maakte. Via Gyrano Kerk kwam de bal bij Yassin Ayoub, die op zijn beurt met een strakke voorzet Sander van de Streek vond bij de tweede paal; 0-1.

Niet veel later dreigde FC Utrecht door eigen toedoen de voorsprong uit handen te moeten geven. Bij een diepe bal kwam doelman David Jensen onnodig (ver) uit zijn doel. Bij zijn poging de bal buiten het strafschopgebied met het hoofd te verwerken raakte hij Leeuwin. Mustafa Saymak probeerde vervolgens de afvallende bal met een lob in het Utrecht-doel te schieten. Willem Janssen schoot zijn doelman te hulp.

FC Utrecht bleef zo de gelijkmaker bespaard, al bleef het niet zonder schade. Leeuwin moest door de botsing het veld per brancard verlaten. De verdediger werd nog tijdens de wedstrijd naar een ziekenhuis vervoerd.

PEC Zwolle zocht lang tevergeefs naar een adequaat antwoord. Het had daarbij het geluk dat FC Utrecht de wedstrijd niet eerder in z'n voordeel beslechtte. Dat was met name Kerk aan te rekenen. De aanvaller liet de nodige kansen onbenut. Kort voor rust werd zijn beoogde subtiele lobje een simpele prooi voor doelman Diederik Boer, die kort daarna tot twee keer toe ontsnapte aan een tegentreffer door Kerk dankzij de paal en Dirk Marcellis op de doellijn.

In de tweede helft waren de kansen opnieuw niet besteed aan Kerk. Koud begonnen aan de tweede helft mocht hij alleen door, maar miste zijn schot de goede richting. Na ruim een uur treuzelde hij alleen voor Boer te lang, zodat Bram van Polen met een sliding redding kon brengen.

Het missen van de kansen op de bevrijdende tweede treffer bleef niet zonder gevolgen. PEC Zwolle, dat na ruim een uur heel dicht bij de 1-1 was geweest via Youness Mokhtar, voerde de druk verder op. Met verse krachten Terell Ondaan en Erik Bakker had de ploeg van trainer John van 't Schip meer grip gekregen op de wedstrijd.

In de 83ste minuut was er het resultaat. FC Utrecht-doelman Jensen bokste de bal na een schot van grote afstand van Van Polen naar de zijkant, waar Saymak met een droge knal alsnog de Deense goalie het nakijken gaf.

Door het gelijkspel heeft PEC verzuimd AZ de derde plaats voorlopig afhandig te maken. De Zwolse formatie hield wel de voorsprong op nummer vijf FC Utrecht op twee punten.