'Misschien had Oranje toch met vijf verdedigers moeten spelen'

Reacties

Oud-international Pierre van Hooijdonk heeft zijn twijfels bij de systeemswitch van Oranje. De NOS-analyticus had het logisch gevonden om tegen de sterke Fransen met een extra verdediger te spelen.

'Misschien had Oranje toch met vijf verdedigers moeten spelen'
© NOS
Frankrijk
Frankrijk
4 - 0
Nederland
Nederland

'Ik heb een beetje medelijden met de bondscoach', zei Van Hooijdonk bij de NOS. 'Je begint aan zo’n klus en dan heb je een plan. Dat heb je al weken van tevoren, want je zit er al weken tegenaan te hikken. En dan vallen er ineens allemaal spelers weg', soms de voormalige spits op.

'Ik zat net te denken: moet je dan misschien niet je systeem veranderen? Maar het gebeurde kort voor de wedstrijd en toen was alles dusdanig ingericht op 4-3-3, dat je dan waarschijnlijk denkt: laten we het dan toch zo maar doen. Dat is achteraf natuurlijk makkelijk, maar misschien had je nu toch wel met vijf achterin moeten spelen om het dicht te houden en zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven', stelt Van Hooijdonk.

Collega Rafael van der Vaart ging daarop in: 'Als je aan de bal zó slecht speelt, dan kun je elk systeem ter wereld spelen, maar... Natuurlijk mis je heel veel spelers, maar dan hoef je niet de bal telkens naar de verkeerde kleur te spelen', vond hij.

Daarna kwam Van Hooijdonk nog even terug op zijn pleidooi. 'Het 5-3-2-systeem is natuurlijk vaak afgeschoten door de romantici in de voetbalwereld. En dan ga je terug naar 4-3-3 en is iedereen eigenlijk op voorhand al héél erg blij. Als je als trainer in Nederland zegt dat je 4-3-3 gaat spelen, krijg je gelijk vier plusjes', constateerde hij.

EK-kwalificatie

Stand Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 26 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.