Miserabel PSV loopt voor het eerst in 44 jaar Europees hoofdtoernooi mis

PSV is dit seizoen niet actief op een Europees hoofdtoernooi. De ploeg van trainer Phillip Cocu blameerde zich in Kroatië door met 1-0 te verliezen van NK Osijek, dat in Eindhoven ook al won.

Na de afgang in Eindhoven besloot Cocu in te grijpen door Luuk de Jong, Bart Ramselaar en Daniel Schwaab te slachtofferen. Hirving Lozano, Davy Pröpper en Derrick Luckassen waren hun vervangers. Het sorteerde nauwelijks effect. Osijek bleef wederom probleemloos op been tegen het zeer ongeïnspireerd en weinig creatief ogende PSV.

Door de 1-0 nederlaag is PSV dit seizoen voor het eerst na 43 opeenvolgende seizoene niet actief in het hoofdtoernooi  van een Europese competitie. Daarmee is het seizoen van de mannen van Cocu nu al deels mislukt, omdat deelname aan de Europa League tot de winterstop was begroot. Bovendien was het een belangrijke doelstelling om Europees te overwinteren.

Die importantie was donderdagavond nauwelijks terug te zien bij PSV. In de 25ste minuut kwam Osijek op voorsprong door een rake vrije trap van Petar Bockaj. Het schot van Bockaj was hard, maar belandde ook in de hoek waar Jeroen Zoet opgesteld stond. Desondanks had de doelman geen antwoord op de vrije trap: 1-0.

Pas in de laatste vijf minuten voor rust liet PSV zich voor het eerst aanvallend gelden. Marco van Ginkel schoot in vrijstaande positie wild over, terwijl Jürgen Locadia en Pröpper de doelman van Osijek op hun pad vonden.

De opleving vlak voor rust werd in de tweede helft niet voortgezet. Osijek was de meest dreigende ploeg met enkele prima counters en Cocu zag zich genoodzaakt om met De Jong en Gastón Pereiro voor Steven Bergwijn en de zeer matig spelende Joshua Brenet twee frisse aanvallers het veld in te brengen.

Het had geen invloed op het spel. Osijek bleef eenvoudig op de been omdat PSV in balbezit geen moment een opening kon vinden. Met Sam Lammers voor Pröpper zette Cocu er nog maar een spits bij, maar het mocht niet baten. PSV, dat zelfs van geluk mocht spreken dat de nummer vier van Kroatië van het vorige seizoen goede kansen op de 2-0 liet liggen, speelt dit seizoen geen Europees voetbal en moet zich noodgedwongen volledig richten op de Eredivisie en de strijd om de KNVB-beker.

VI's Taco van den Velde over de uitschakeling van PSV: 'Geen honger, geen ambitie en te weinig kwaliteit bij PSV'