Mino Raiola begint makelaarsbond

Reacties

Mino Raiola (51) heeft een internationale vakbond opgericht voor voetbalmakelaars. De organisatie Football Agents Forum zag vorige maand het levenslicht. Raiola wil met de vakgroep een blok vormen nu FIFA verregaande plannen heeft om het transfersysteem te hervormen.

Mino Raiola begint makelaarsbond

Raiola lichtte de voetbalwereld vorige maand per brief in over de nieuwe makelaarsbond die is gevestigd in het Zwitserse Zürich. In de brief - ondertekend door Mino Raiola, gekozen president - laat hij weten dat Football Agents Forum betrokken wil worden in gesprekken. ‘De bond is voortgekomen uit een gezamenlijke wens van de oprichtende leden om een positieve bijdrage te leveren aan een veranderende en complexe voetbalwereld.’

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil de macht van de makelaars indammen. Hij streeft met FIFA naar een eigen bank om toe te zien op de geldstromen. De Zwitser wil bovendien opnieuw een licentieplicht invoeren (in 2015 onder Sepp Blatter nog afgeschaft), hij wil een scheiding tussen clubmakelaars en spelersmakelaars zodat dezelfde tussenpersoon bij een transfer niet van twee kanten geld krijgt, en er gaan ook geruchten over een beloningsplafonds.

FIFA wist de zaakwaarnemers tot dusverre buiten de deur te houden. Een enkele keer worden de topmakelaars uitgenodigd, maar ze zijn niet structureel betrokken bij gesprekken over de plannen, ook omdat de makelaars niet waren verzameld in een sterke belangenorganisatie die een substantieel deel van de markt vertegenwoordigt.

Opvallend is overigens dat Raiola de brief over de oprichting op 7 mei verstuurde naar de voetbalbonden. Op 8 mei kondigde de Italiaanse bond maatregelen aan. Op 9 mei werd hij geschorst voor de Italiaanse markt. Op 10 mei had FIFA hem een wereldwijd beroepsverbod opgelegd. FIFA en de Italiaanse bond hebben niet gemotiveerd waarom zij Raiola schorsten.

Meer lees je in de VI van deze week en op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.