Minimalistisch Ajax pakt volle buit dankzij Tadic

Reacties

In een wedstrijd zonder veel hoogtepunten heeft Ajax zondagmiddag afgerekend met Sparta Rotterdam in speelronde vijftien van de Eredivisie. Een treffer van Dusan Tadic brak de thuisploeg op.

Minimalistisch Ajax pakt volle buit dankzij Tadic
© Pro Shots
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
0 - 1
Ajax
Ajax

Als gevolg van ziekte moest Sébastien Haller het treffen op Het Kasteel laten schieten, waardoor Danilo een zeldzame kans kreeg van Erik ten Hag. De spits werd door zijn trainer voorafgaand aan het duel omschreven als 'eigenlijk de beste afmaker' in zijn selectie, maar onderscheidde zich in de 36ste minuut als aangever. Na een lange aanval waarin Ajax nadrukkelijk de ruimte zocht, belandde de bal bij Danilo, die vervolgens Tadic vond. De Serviër rondde af: 0-1.

Daarmee toonde Ajax zich effectief, want erg dreigend waren de Amsterdammers ondanks het voorspelbare vele balbezit niet. Vóór de openingstreffer had Sparta misschien wel voor het grootste gevaar gezorgd. Vito van Crooij schoot maar net naast nadat Ryan Gravenberch hem onbedoeld lanceerde. Tadic sloeg even later dus wel toe en passeerde daarbij zijn oude ploeggenoot Benjamin van Leer, die de geblesseerd uitgevallen Maduka Okoye had afgelost.

© Pro Shots

Voor rust lag de attractiviteitswaarde al niet bijzonder hoog en na de hervatting gebeurde er zo mogelijk nog minder. Ajax hield de touwtjes stevig in handen en Sparta ontbeerde simpelweg de kwaliteit om het de landskampioen moeilijk te maken. Na een uur was er in letterlijke zin wel vuurwerk te zien, het gevolg van een actie van fans buiten het stadion.

Doordat Sparta naarmate het eindsignaal naderde steeds vaker de loopgraven verliet, ontstond er meer ruimte voor Ajax, dat zo nog aardig wat kansen op de 0-2 kreeg, bijvoorbeeld via Steven Berghuis. De hoofdstedelingen werden zelf niet meer in verlegenheid gebracht en staan na veertien speelrondes op slechts twee tegengoals.

Situatie
Door de zege komt Ajax op 33 punten uit veertien wedstrijden, drie meer dan PSV, dat later op zondag op bezoek gaat bij SC Heerenveen. Feyenoord heeft 28 punten, maar mag ten opzichte van de ploeg van Ten Hag nog twee wedstrijden inhalen. Om 14.30 uur wacht eerst een ontmoeting met FC Twente in Enschede.

Ajax vervolgt de Eredivisie donderdag al met een thuiswedstrijd tegen Willem II. Dat duel was naar voren gehaald, zodat de Amsterdammers meer tijd kregen richting de afsluitende groepswedstrijd tegen Sporting Portugal op 7 december in de Champions League. Inmiddels kent dat duel geen sportieve waarde meer. Nummer zestien Sparta reist volgende week naar Alkmaar voor een duel met AZ.

Sparta Rotterdam Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.