Miljoenenregen bij Ajax: dit is er tot nu toe al verdiend in de Champions League

Reacties

Nu de poulefase ten einde is, is het tijd om de financiële balans op te maken voor Ajax. Op weg naar de knock-outfase hebben de Amsterdammers al ruim zestig miljoen euro verdiend.

Miljoenenregen bij Ajax: dit is er tot nu toe al verdiend in de Champions League

Voor het bereiken van de laatste zestien staat een premie van liefst 9,5 miljoen euro. Begin dit seizoen wisten de Amsterdammers zich al verzekerd van een bedrag van circa 42,5 miljoen euro. Dat bedrag was gebaseerd op de startpremie die alle deelnemers krijgen, de miljoenen die de Amsterdammers krijgen op basis van de nieuwe UEFA-coëfficiëntenlijst voor clubs, de marketpool voor verkochte uitzendrechten per land en de recettes van de drie thuisduels met AEK Athene, Benfica en Bayern München.

De winstbonussen in de Champions League zijn ook fors. Per overwinning keert de UEFA 2,7 miljoen euro uit, terwijl een gelijkspel negen ton oplevert. Voor Bayern-thuis stond de teller bij Ajax al op 9,9 miljoen euro. Door het 3-3 gelijkspel tegen de Duitse kampioen is het totaalbedrag 10,8 miljoen euro geworden.

Basisinkomsten Ajax uit CL

Inkomstenbron Bedrag
Startpremie 15,25 miljoen
Coëfficiëntenlijst 18,836 miljoen
Market pool 2,5 miljoen
Recettes 6 miljoen
Prestatiepremies 20,3 miljoen
Totaal 62,886 miljoen

Bij het bovenstaande bedrag moet uiteindelijk de recette voor de achtste finale nog worden opgeteld. Uit onderstaande tabel blijkt dat de bedragen verderop in dit toernooi alleen nog maar stijgen én dat het verschil met de Europa League-bonussen erg groot is.

Premies knock-outfase CL en EL

Fase CL EL
Zestiende finale - 0,5
Achtste finale 9,5 1,1
Kwartfinale 10,5 1,5
Halve finale 12 2,4
Finale 15 4,5
Winst* 7,5 7,5
Totaal 54,5 17,5

* De winnaars van de CL en EL krijgen vier miljoen euro winstpremie en 3,5 miljoen euro voor deelname aan de strijd om de Europese Super Cup, in totaal 7,5 miljoen euro.

'Ajax laat zien opgewassen te zijn tegen de grootste ploegen van Europa'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.