Milan Baros en Tsjechen killen Duitsland

Nederland vreesde voor de Tsjechische B-ploeg, maar de reserves van Karel Brückner kweten zich met verve van hun taak en klopten de Duitsers (2-1).

In de 77ste minuut viel de bevrijdende treffer. De Tsjechen counterden, Milan Baros passeerde doelman Oliver Kahn in twee keer en hielp zo zijn ploeg aan een 2-1 voorsprong. Daarmee bevrijdde Baros het Nederlands elftal, maar vooral zijn eigen ploeg. Want na een redelijk probleemloze eerste helft stonden de Tsjechen in de tweede helft een half uur lang onder grote Duitse druk.

In die eerste 45 minuten maakten de Tsjechen het spel, ook al waren Tomás Galásek en Martin Jiránek de enige basisspelers die tegen het Nederlands elftal ook aan de aftrap hadden gestaan. Duitsland speelde zoals het altijd lijkt te spelen: achterover leunen, de tegenstander het spel laten maken en zelf hopen op een scherpe uitval. En volgens dat scenario voltrok zich ook het eerste half uur.

De Duitsers hadden nog geen uitgespeelde kans gehad, of een geslaagde poging ondernomen, maar toen Michael Ballack in de 21ste minuut met zijn linker uithaalde, was het wel direct raak. Na geknoei van Jaroslav Plasil belandde de bal via Bernd Schneider en Bastian Schweinsteiger bij de middenvelder van Bayern München, die met een prachtige volley vanaf twintig meter doelman Jaromir Blazek klopte.

2-1 voor de Tsjechen, en Nederland naar de kwartfinales Tsjechië B rechtte echter de rug en kwam op het half uur langszij. Marek Heinz (foto) krulde een vrije trap vanaf twintig meter onhoudbaar achter doelman Oliver Kahn. Het was de verdiende gelijkmaker voor de beter spelende Tsjechen.

Maar in de tweede helft wankelde de ploeg van Brückner. Duitsland voerde de druk hoog op, wat ook de opdracht was van bondscoach Völler: zijn Mannschaft moest moediger spelen. Met jongeling Lukas Podolski als joker creëerden de Duitsers een flinke handvol gevaarlijke kansen. Ballack raakte de paal, Blazek keerde met kunst- en vliegwerk enkele inzetten van Schneider en Podolski, invaller Tomás Hubschmann haalde zelfs nog een kopbal van Christian Wörns van de doellijn.

Brückner besloot zijn B-elftal te hulp te schieten en bracht vaste waarden Karel Poborsky en Milan Baros halverwege de tweede helft in het veld. En het was diezelfde Baros die in de 77ste minuut de Tsjechen naar de 2-1 en de Nederlanders naar de kwartfinales schoot.