Mijlpalen voor Tadic en Huntelaar bij overtuigende zege Ajax

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond geen steek laten vallen tijdens de tweede speelronde van de Eredivisie. De landskampioen rekende tussen de Champions League-duels met PAOK Saloniki door zonder problemen af met FC Emmen.

Mijlpalen voor Tadic en Huntelaar bij overtuigende zege Ajax
Ajax
Ajax
5 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Erik ten Hag besloot om Perr Schuurs en Kasper Dolberg buiten de basis te houden. In plaats van de Deen startte Dusan Tadic in de spits, zoals vorig seizoen vaak het geval was in de Champions League-wedstrijden. Verder waren er basisplaatsen voor onder anderen Razvan Marin en Noussair Mazraoui.

Ajax maakte in de beginfase een enorm gretige indruk. Al na 38 seconden trof David Neres de paal na een vloeiende aanval met hoofdrollen voor Hakim Ziyech en Dusan Tadic. FC Emmen kon niet anders dan de Amsterdammers even laten uitrazen. Het openingsoffensief leverde nog een tweede kans op voor Neres; deze keer stuitte de Braziliaan op keeper Dennis Telgenkamp.

Net toen Ajax bezig was aan een iets minder dominante fase en FC Emmen af en toe uit zijn schulp was gekropen, braken de Amsterdammers de ban. Donny van de Beek schoot overtuigend raak nadat Tadic de bal op een presenteerblaadje voor hem klaarlegde. Ajax had hierna moeite om het overwicht te vertalen in veel mogelijkheden tegen het goed georganiseerde FC Emmen, dat per se een herhaling van de 5-0 van vorig seizoen wilde voorkomen.

Ajax kwam ook na rust zeer sterk uit de startblokken en deze keer leidde het offensief wel tot een treffer. Na een oogstrelende aanval trof Ziyech doel, daags nadat hij zijn handtekening had gezet onder een nieuw contract. De spelmaker rondde af op aangeven van Van de Beek, die de bal kreeg na een overstapje van Tadic. De aanval werd ingeleid door een naar voren stormende Nicolás Tagliafico.

Sergiño Dest maakte als invaller zijn Eredivisie-debuut namens Ajax.
Sergiño Dest maakte als invaller zijn Eredivisie-debuut namens Ajax.

Echt doordrukken deed Ajax niet, waardoor FC Emmen enkele speldenprikjes kon uitdelen. Aanvallers Marko Kolar en Jafar Arias werden evenwel nauwelijks in stelling gebracht. In de 67ste minuut velde de thuisploeg definitief het vonnis over FC Emmen. Nadat Telgenkamp nog fraai redding had gebracht op een inzet van invaller Quincy Promes schoof Tadic de bal kinderlijk eenvoudig binnen. Na Johan Cruijff en Jari Litmanen is de Serviër pas de derde Eredivisie-speler aller tijden die in minimaal elf achtereenvolgende thuisduels scoort.

Tadic maakte snel na zijn treffer plaats voor Klaas Jan Huntelaar, die zich eveneens meldde op de lijst met doelpuntenmakers. Op aangeven van Promes schoot de routinier overtuigend raak, voor zijn 350ste goal in clubverband. Huntelaar maakte er bij het scheiden van de markt ook nog 5-0 van, nadat hij net wel of net geen buitenspel stond. De VAR moest het moment relatief lang bestuderen.

Ajax kan nu toewerken naar de zeer belangrijke return tegen PAOK Saloniki van dinsdagavond in de derde voorronde van de Champions League. Het heenduel eindigde in een 2-2 gelijkspel. In de Eredivisie gaat de landskampioen volgende week zaterdag op bezoek bij VVV-Venlo.

De 350 goals van Klaas Jan Huntelaar in clubverband (inmiddels 351):

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Promes wacht gespannen af: 'Van de Beek is onmisbaar'
'Sommige aanvallen van gretig Ajax zagen er echt geweldig uit'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.