Mijlpaal in Milan-geschiedenis: Daniel zet Maldini-dynastie voort

Reacties

Daniel Maldini is zondag in de voetsporen getreden van zijn opa Cesare en zijn vader Paolo door zijn debuut te maken voor AC Milan. De emoties gierden door zijn lichaam toen hij zich zondag tegen Hellas Verona mocht opmaken voor zijn invalbeurt.

Mijlpaal in Milan-geschiedenis: Daniel zet Maldini-dynastie voort
© Pro Shots
AC Milan
AC Milan
1 - 1
Hellas Verona
Hellas Verona

Trainer Stefano Pioli gunde Maldini junior in de slotfase van het Serie A-duel zijn eerste officiële minuten in de hoofdmacht van Milan. In de derde minuut van de extra tijd viel de achttienjarige zoon van clublegende Paolo in voor de Spanjaard Samu Castillejo, waarmee er nu dus drie generaties Maldini's voor de Rossoneri hebben gespeeld.

'Dit is een droom die uitkomt, jammer van het resultaat', vertelde Daniel Maldini, die net als zijn vader Paolo en zijn vijf jaar oudere broer Christian (nu actief voor Serie C-club Pro Sesto) de jeugdopleiding van Milan doorliep. 'Het was een doel van mij om te debuteren, nu hoop ik zo door te blijven gaan.'

Vader Paolo vertelde na afloop dat het helemaal niet het plan was dat zijn zoon, geboren in 2001, nu al zou debuteren. 'Het was zelfs niet de bedoeling dat hij bij de selectie zou zitten, omdat hij de laatste paar dagen niet had getraind', vetelde de clubicoon, tegenwoordig directeur bij Milan, tegen Italiaanse media.

Emotioneel
Uiteindelijk haalde trainer Pioli de achttienjarige middenvelder op het laatste moment toch nog bij de selectie en kwam het tot zijn debuut. Het deed Daniel veel dat hij op die manier in de voetsporen van zijn opa en zijn vader trad, allebei clublegendes. 'Het was een emotioneel moment, maar mijn vader heeft me gerustgesteld.'

Clubicoon Paolo Maldini won tussen 1984 en 2009 liefst 25 (!) prijzen met Milan. Tegenwoordig is hij directeur van de club.
© Pro Shots
Clubicoon Paolo Maldini won tussen 1984 en 2009 liefst 25 (!) prijzen met Milan. Tegenwoordig is hij directeur van de club.

Vader Paolo had op het moment zelf geen tijd om emotioneel te zijn. 'Ik werd zo opgeslokt door de wedstrijd.' Inmiddels is de betekenis van het debuut ook bij hem ingedaald. 'Nu ik terugkijk, besef ik dat het een geweldig moment is voor mijn familie. Zeker omdat de fans hebben hem zo'n hartelijk welkom hebben gegeven.'

De naam Maldini staat dan ook met grote letters in de clubhistorie van Milan geschreven. Opa Cesare, in 2016 overleden op 84-jarige leeftijd, speelde tussen 1954 en 1966 in totaal 412 wedstrijden voor Milan. Zijn zoon Paolo groeide tussen 1984 en 2009 uit tot een nog groter icoon en is nog altijd recordhouder met 902 duels.

Successen
Die cijfers vertellen niet het hele verhaal. Zowel opa als vader Maldini, allebei verdediger, was aanvoerder van Milan en vierde tal van successen. Paolo won alleen al zeven landstitels en vijf keer de Europa Cup I/Champions League. Cesare werd vier keer landskampioen en won in 1963 de eerste Europa Cup I in de clubhistorie.

Momenteel kan Milan daar alleen maar van dromen. De laatste Scudetto dateert van 2011 en is ook dit seizoen weer ver weg met de achtste plaats. Er moet dus nog wel het nodige gebeuren wil Daniel net zo succesvol worden als zijn vader en zijn opa, weet ook Pioli. 'De jongen heeft kwaliteit en talent, maar talent alleen is niet genoeg.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.