Met 'mannetje' Karlsson in bloedvorm wordt Idrissi niet gemist bij AZ

Reacties

Aanpassingsproblemen? Nee, daar heeft Jesper Karlsson geen last van. De Zweedse aanvaller is een schot in de roos gebleken voor AZ en was zondag de grote smaakmaker in de 0-3 overwinning op SC Heerenveen. Zijn glansrol levert hem nu de eretitel van VI's Speler van de Week op.

Met 'mannetje' Karlsson in bloedvorm wordt Idrissi niet gemist bij AZ
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
0 - 3
AZ
AZ

'Het is een goede maand geweest.' De conclusie van Karlsson in gesprek met RTV Noord-Holland is er een met gevoel voor understatement. De 22-jarige aanvaller werd in de afgelopen transferperiode door AZ weggeplukt bij IF Elfsborg om de concurrentie in de voorhoede te vergroten, maar na het vertrek van Oussama Idrissi op Deadline Day (naar Sevilla) moest de gemakkelijk scorende Zweed er direct staan. Het blijkt geen probleem te zijn voor Karlsson.

De start was al veelbelovend, met twee assists, een pegel op de lat en een aantal heerlijke acties in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. AZ gaf in deze nog altijd onbegrijpelijke wedstrijd een 0-4 voorsprong uit handen, maar de naam van Karlsson was direct gevestigd. 'Het is een schitterend ventje', glunderde Barry van Galen in VI's Retteketet-podcast. 'Zijn traptechniek is al goed, hij speelt héél goed in de combinatie, heeft een goed overzicht en heeft ook wel een actie. Heerlijk. Een goede aankoop, zo lijkt het.'

Karlsson is het lichtpuntje bij AZ: 'Het is echt een schitterend ventje'

Karlsson speelde op Het Kasteel aan de rechterkant van de AZ-aanval, maar verhuisde als Idrissi-opvolger al snel naar links. Het maakt de aanvaller allemaal niet zoveel uit: hij kan op alle posities in de voorhoede uit de voeten. Inmiddels heeft Karlsson vijf competitiewedstrijden achter zijn naam en in ieder duel is hij nog direct betrokken geweest bij minstens een treffer. Idrissi is van grote waarde geweest voor AZ, maar eerlijk is eerlijk: met Karlsson in bloedvorm wordt hij op dit moment niet gemist.

Karlsson, die twee interlands voor Zweden achter zijn naam heeft staan en in vier duels voor Jong Zweden al vijf keer scoorde, heeft het prima naar zijn zin in Alkmaar. Hij had het voordeel dat het seizoen in zijn vaderland op het moment van zijn transfer al even onderweg was, waardoor hij met 22 competitiewedstrijden (elf doelpunten) in zijn benen en volledig fit bij AZ arriveerde. Arne Slot was vervolgens niet bang om hem direct voor de leeuwen te gooien.

'Hij is een jongen vol bravoure', constateerde Slot al na een paar trainingen. 'Jesper is een mannetje, zoals we dat noemen. Dat zie je aan de oplossingen die hij kiest tijdens trainingen: een stiftje, een balletje achter zijn standbeen langs; dat soort dingen. Zo'n type is hij. Als je dat meteen doet op het trainingsveld bij je nieuwe club, geeft dat aan dat je genoeg zelfvertrouwen hebt.'

Na de sensationele wedstrijd tegen Heerenveen knikte Karlsson, maker van de beslissende 0-3 tegen de Friezen. Met zijn zelfvertrouwen zit het inderdaad wel goed. 'Het is makkelijker om je draai te vinden als je meteen de kans krijgt', zei de dribbelaar voor de camera van FOX Sports. 'Het is hier ook anders dan in Zweden: als je daar in een goed team speelt, sta je vaak tegenover ploegen die erg veel verdedigen. Hier wil iedereen voetballen, het is het paradijs! En wij hebben vaak de bal, dus dan is het ook leuk voetballen.'

toptien speelronde 8

Karlsson kreeg voor zijn optreden van zondag een 8 als rapportcijfer. Hij is niet de enige speler in de Eredivisie die deze beoordeling kreeg: ook Davy Klaassen (Ajax), Danilo (FC Twente) en Oussama Tannane (Vitesse) scoorden hoog. Tannane keerde tegen FC Emmen terug van een schorsing én coronabesmetting en was direct goed voor twee goals, terwijl Eredivisie-topscorer Danilo tweemaal trefzeker was tegen ADO Den Haag. Klaassen bewees andermaal zijn enorme waarde voor Ajax, door de ban te breken in de 0-3 zege op FC Utrecht.

Speler Club Cijfer
Jesper Karlsson AZ 8,00
Davy Klaassen Ajax 8,00
Danilo FC Twente 8,00
Oussama Tannane Vitesse 8,00
Silvester van der Water Heracles Almelo 7,50
Abdou Harroui Sparta Rotterdam 7,50
Denzel Dumfries PSV 7,50
Philipp Max PSV 7,50
Loïs Openda Vitesse 7,50
Queensy Menig FC Twente 7,50

algemeen klassement

Riechedly Bazoer kreeg tegen FC Emmen al binnen een halfuur een rode kaart, volgens de stelregels van VI kreeg de Vitessenaar daarom geen cijfer in de afgelopen speelronde. Met zijn gemiddelde van een 7 blijft hij op de tweede plek staan in het klassement. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic blijft de koploper. Ook zondag liet hij weer zijn klasse zien. PSV'er Philipp Max stijgt twee plaatsen en staat nu vierde, nog maar net achter nummer drie Michael de Leeuw. De Emmen-aanvaller beleefde zondag geen fijne dag.

Speler Club Cijfer
Dusan Tadic Ajax 7,07
Riechedly Bazoer Vitesse 7,00
Michael de Leeuw FC Emmen 6,83
Philipp Max PSV 6,82
Václav Cerny FC Twente 6,81
Danilo FC Twente 6,72
Antony Ajax 6,71
Denzel Dumfries PSV 6,63
Perr Schuurs Ajax 6,61
Owen Wijndal AZ 6,61
Silvester van der Water Heracles Almelo 6,57
Ridgeciano Haps Feyenoord 6,57
Daley Blind Ajax 6,56
Pawel Bochniewicz SC Heerenveen 6,53
Tyronne Ebuehi FC Twente 6,50
Noussair Mazraoui Ajax 6,50
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Meer J. Karlsson
Meer over J. Karlsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.