Met het ontslag van Pochettino is de Europese Ajax-vloek compleet

Reacties

Mauricio Pochettino bereikte in het afgelopen seizoen nog de finale van de Champions League, maar werd dinsdagavond op straat gezet door Tottenham Hotspur. Dat betekent dat alle tegenstanders van Ajax tijdens de Europese droomvlucht van vorig jaar nu een andere manager hebben.

Met het ontslag van Pochettino is de Europese Ajax-vloek compleet
© Pro Shots

Het Champions League-sprookje van Ajax eindigde in mei van dit jaar op de misschien wel meest verschrikkelijk denkbare manier. De Amsterdammers waren slechts een paar seconden van de finale in Madrid verwijderd, toen Lucas Moura diep in blessuretijd de 2-3 binnenschoot. En zo ging niet Ajax, maar Tottenham naar de eindstrijd tegen de uiteindelijke winnaar Liverpool.

Het was vooral aan deze finaleplaats te danken dat Pochettino er op dat moment nog goed opstond bij de beleidsbepalers van Tottenham, want in de Premier League was zijn ploeg al bezig aan vrije val. Die werd in het lopende seizoen niet stopgezet en dinsdagavond kwam het dan tot een breuk tussen club en trainer. Een dag later werd José Mourinho voorgesteld als nieuwe coach van Tottenham.

Met de trainerswissel bij Tottenham is de opmerkelijke Ajax-vloek compleet. De Amsterdammers troffen vorig seizoen zes ploegen in het hoofdtoernooi van de Champions League en al deze teams hebben inmiddels een nieuwe hoofdtrainer. AEK Athene is na het vertrek van Marinos Ouzounidis zelfs al drie coaches (!) verder. Nikos Kostenoglou is daar nu op zijn ontslagvergoeding aan het wachten, nadat Manolo Jiménez en Miguel Cardoso razendsnel vertrokken.

Ajax begon het Champions League-avontuur van vorig seizoen met een 3-0 zege op AEK en trof vervolgens in de groepsfase Bayern München. Der Rekordmeister nam eerder deze maand afscheid van Niko Kovac en heeft volgens Duitse media huidig Ajax-trainer Erik ten Hag hoog op de verlanglijst staan als opvolger. Ajax' derde tegenstander in de groepsfase, Benfica, zette in januari Rui Vitória op straat. Vitória werkt inmiddels bij Al-Nassr en Bruno Lage heeft het tegenwoordig voor het zeggen bij Benfica.

Pro Shots
© Pro Shots
Pro Shots

De eerste tegenstander van Ajax in de knock-outfase was titelhouder Real Madrid. Daar had Santiago Solari na het razendsnelle vertrek van Julen Lopetegui het vertrouwen gekregen, maar na de pijnlijke uitschakeling in het miljardenbal (Ajax won met 1-4 in Estadio Santiago Bernabéu) waren ook de dagen van Solari geteld. Na Real schakelde Ajax met Juventus opnieuw een topfavoriet voor de eindzege uit. Juventus had met de komst van Cristiano Ronaldo juist ingezet op het winnen van de Champions League en na het mislukken van die missie werd aan het einde van het afgelopen seizoen besloten om het maar eens te proberen met Maurizio Sarri als vervanger van Massimiliano Allegri.

Pochettino maakte met Tottenham een einde aan alle Amsterdamse dromen en was dan ook de coach die de Europese Ajax-vloek het langst overleefde. Het is echter uitstel van executie gebleken. Christophe Galtier (Lille), Albert Celades (Valencia) en Frank Lampard (Chelsea), coaches van de tegenstanders van Ajax in het huidige Champions League-seizoen, zijn gewaarschuwd.

De Europese Ajax-vloek

Club: Coach tijdens duels met Ajax: Huidige coach:
AEK Athene Marinos Ouzounidis Nikos Kostenoglou
Bayern München Niko Kovac Hansi Flick*
Benfica Rui Vitória Bruno Lage
Real Madrid Santiago Solari Zinedine Zidane
Juventus Massimiliano Allegri Maurizio Sarri
Tottenham Hotspur Mauricio Pochettino José Mourinho

* = interim-coach

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.