Messi en Alba hoofdrolspelers bij galavoorstelling Barcelona

Barcelona heeft zich donderdagavond op zeer overtuigende wijze toegang verschaft tot de laatste acht in het Copa del Rey-toernooi. De bekerhouder vrat Celta de Vigo al in de eerste helft met huid en haar op en sloeg na rust nog eenmaal toe: 5-0. De eerste ontmoeting eindigde vorige week in een 1-1 gelijkspel.

Waar Ernesto Valverde afgelopen week in de heenwedstrijd nog opteerde voor een veredeld B-team met basisplaatsen voor onder anderen Aleix Vidal en José Arnáiz gaf de oefenmeester van Barcelona donderdag wél een basisplaats aan zijn grote tenoren. Aan de 'bekerstatus' van Jasper Cillessen werd niet getornd: de voormalige Ajacied krijgt in de strijd om de Copa del Rey steevast de voorkeur boven Marc-André ter Stegen, zo ook donderdagavond. De ex-Ajacied beleefde ongetwijfeld een van de rustigste duels in zijn loopbaan.

Onder toeziend oog van de nog geblesseerde miljoenenaankoop Philippe Coutinho steeg Barcelona in de eerste helft tot zelden vertoonde hoogten. Celta de Vigo werd aan flarden gespeeld door de thuisploeg, die vorige maand in La Liga nog bleef steken op een 2-2 gelijkspel tegen de club uit Galicië. Zo'n resultaat zat er deze keer geen moment in voor de bezoekers. Barcelona zette Celta de Vigo meteen vast en de druk werd al zo snel groot dat doelpunten simpelweg niet konden uitblijven.

Niet voor het eerst was het Lionel Messi die het bal opende. De clubtopscorer scoorde in de dertiende minuut met een halve volley na voorbereidend werk van Jordi Alba. Keeper Sergio Álvarez zat nog wel aan de bal, maar kon de treffer niet voorkomen. Celta was nauwelijks van de schrik bekomen of de tweede goal lag al in het net. Opnieuw was Alba de aangever en andermaal Messi de afmaker.

Luis Suárez stichtte herhaaldelijk gevaar voor het doel van Celta de Vigo.

De tandem Alba-Messi was in de 28ste minuut ook verantwoordelijk voor de 3-0. Deze keer sloeg de linkervleugelverdediger toe op aangeven van de Argentijn, die met een 'onmogelijke pass' de hele defensie van Celta de Vigo verraste. Barcelona nam de gedaante aan van een elftal dat op de laatste speeldag met een monsterscore moet winnen om landskampioen te worden: geen seconde werd gas teruggenomen. Ongetwijfeld was de permanente druk er mede de oorzaak van dat Pione Sisto zomaar de bal inleverde bij Luis Suárez, die de stand op 4-0 bepaalde. Al eerder had de Uruguayaan onterecht een doelpunt zien worden afgekeurd voor buitenspel. Een voetnoot in de galavoorstelling die Barcelona van de eerste helft maakte.

Het tweede bedrijf leverde aanzienlijk minder spektakel op. Barcelona voetbalde met de drukke agenda in het achterhoofd (zondag wacht alweer een uitduel met Real Sociedad), reden ook waarom Messi in de 59ste minuut het veld moest ruimen voor Ousmane Dembélé. De Fransman zorgde sporadisch voor gevaar, maar riante mogelijkheden bleven lange tijd uit. Tot de 88ste minuut, toen Ivan Rakitic middels een kopbal uit een corner voor de eindstand zorgde. Cillessen kreeg weinig te doen. De doelman viel aan het begin van de tweede helft wel op met een fraaie uittrap richting Suárez, die echter niet kon scoren.

Sevilla * - Cádiz 2-1 (2-0)
Sevilla herstelde zich eerder op de avond van de met 3-5 verloren derby tegen Real Betis door ten koste van Cádiz de kwartfinale van het Copa del Rey-toernooi te bereiken. Na de 0-2 zege in de heenwedstrijd lag dat ook in de lijn der verwachting. Sevilla, dat verre van overtuigend speelde, dankte de overwinning aan doelpunten van Wissam Ben Yedder en Joaquín Correa. Vlak voor tijd redde Álvaro García de eer namens Cádiz, de nummer twee in de Segunda División.