Memphis zorgt voor vliegende start Oranje in EK-kwalificatie

Reacties

Het Nederlands elftal is donderdag goed begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2020. Oranje was in De Kuip te sterk voor Wit-Rusland nadat Memphis Depay voor een droomstart had gezorgd. De formatie van bondscoach Ronald Koeman speelde ruim twintig minuten met tien man nadat invaller Kenny Tete geblesseerd raakte.

Memphis zorgt voor vliegende start Oranje in EK-kwalificatie
Nederland
Nederland
4 - 0
Wit-Rusland
Wit-Rusland

Bij de start van de EK-kwalificatie volstond er voor Oranje niets anders dan een overwinning op Wit-Rusland, wist ook de jarige bondscoach Ronald Koeman. De donderdag 56 jaar geworden keuzeheer koos voor de gebruikelijke namen. Het enige vraagteken was vooraf de rechtsbackpositie. Daar kreeg Denzel Dumfries de voorkeur boven Tete.

Een betere start had Oranje zich niet kunnen wensen tegen de Wit-Russen. In de eerste minuut pikte verdediger Igor Shitov de bal op bij Ryan Babel. Hij wilde terugspelen op keeper Andrey Gorbunov, maar de pass was te zacht. Memphis was alert en snelde naar de bal. De aanvaller omspeelde Gorbunov vervolgens en rondde vanuit een moeilijke hoek via de paal af: 1-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De toon was door de razendsnelle openingstreffer gezet. Oranje hield de controle en poogde via onder anderen Memphis, Dumfries en Steven Bergwijn een gaatje te vinden in de defensie van Wit-Rusland. De Nederlandse verdediging had ondertussen weinig te vrezen van de bezoekers. Het was even schrikken toen Jasper Cillessen de bal zomaar inleverde, maar daaruit volgde geen gevaar.

Aan de andere kant was het wel raak toen Oranje weer aanzette. Wijnaldum zag ruimte op de rechterflank bij Dumfries. De vleugelverdediger van PSV dribbelde naar voren en gaf voor. Memphis nam de bal aan en speelde met een fraai hakje door op de mee naar voren gekomen Wijnaldum, die afrondde en zo 'zijn' aanval bekroonde met een doelpunt: 2-0. Oranje nam daarna wat gas terug. Via Memphis, die naast schoot uit een voorzet van Babel, was Nederland voor rust nog wel dicht bij de 3-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De derde treffer volgde vroeg in de tweede helft alsnog nadat Marten de Roon in de kleedkamer was achtergebleven voor Davy Pröpper. Wijnaldum ging na 53 minuten naar de grond na een tackle van Mikhail Sivakov en scheidsrechter Davide Massa wees naar de stip. Memphis maakte geen fout vanaf elf meter. Oranje liet de teugels daarna weer vieren. Wit-Rusland had in een korte fase wat meer de bal, maar kwam niet door de compacte defensie van Nederland heen. Het leverde wel van een enkele toeschouwer gefluit op, maar in gevaar kwam Oranje niet.

Tete
Koeman wisselde ondertussen door en bracht Quincy Promes voor Babel en later Tete voor Dumfries. Voor de rechtsback van Olympique Lyon werd het echter een zeer korte invalbeurt, want het schoot direct in zijn hamstring. Na veertig seconden zocht Tete de spelerstunnel weer op. Omdat Koeman al drie keer had gewisseld, ging hij met tien man verder in een 4-4-1-formatie. Wit-Rusland hoopte daarna nog op de eretreffer. Igor Stasevich kreeg een grote kans voor. De aanvaller nam een dieptepass aan, kapte en stuitte op Cillessen.

Aan de andere kant hoopte Memphis nog op een hattrick. De aanvaller zag Gorbunov meerdere keren redden en was uiteindelijk de aangever bij de 4-0 van Virgil van Dijk. De aanvoerder kopte de bal van dichtbij tegen de touwen. Zo werkt het Nederlands elftal met een ruime overwinning toe naar de volgende EK-kwalificatiewedstrijd. Duitsland komt zondag op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

'Naast Memphis was ook Frenkie de Jong een lust voor het oog'
EK-kwalificatie

Stand Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Belarus
Meer over Belarus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.