Meer dan een voetballer: Piqué is parttime speler, fulltime zakenman

Reacties

Gerard Piqué heeft in zijn voetbalcarrière zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Waar de verdediger van Barcelona binnen de krijtlijnen weinig resterende doelen meer over heeft, daar toont hij zich buiten het veld minstens zo ambitieus.

Meer dan een voetballer: Piqué is parttime speler, fulltime zakenman
Levante
Levante
3 - 1
Barcelona
Barcelona

Als Piqué thuis zijn prijzenkast op moet poetsen, mag hij daar gerust twee vrije dagen voor aanvragen bij coach Ernesto Valverde. Met Barcelona werd hij liefst acht keer kampioen van Spanje, pakte hij zes keer de Copa del Rey en ook de Supercopa werd liefst zes keer gewonnen. Verder wonnen Piqué en Barça drie keer de wereldtitel voor clubteams, drie keer de Europese Super Cup en drie keer stond de Barcelona-verdediger met de Cup met de Grote Oren in handen namens de Catalaanse club waar Piqué onlangs toetrad tot De Club van 500. Met Spanje werd de inmiddels 32-jarige Piqué wereldkampioen in 2010 en Europees kampioen in 2012.

Nu Piqué 32 jaar is, richt de 103-voudig international van Spanje zich dan ook al op zijn leven na zijn actieve voetbalcarrière. Erg verbazingwekkend was het niet toen Mundo Deportivo in 2018 met het bericht kwam dat Piqué in 2020 zijn schoenen aan de wilgen zou hangen en vol voor het presidentschap van Barcelona wilde gaan. De verdediger liet immers al vaker weten liever president van Barcelona te worden dan coach of technisch directeur. In 2021 loopt de termijn van de huidige president, Josep Maria Bartomeu, af en dat zou het perfecte moment zijn voor Piqué om het stokje over te nemen. Xavi en Andrès Iniesta zouden in dat geval op de bank plaats moeten nemen als coaches en Carles Puyol zou de technisch directeur moeten worden, in het romantische plaatje.

Kosmos Holding
Met studies in marketing en businessmanagement wordt Piqué bovendien geschikt geacht voor het presidentschap. Daarnaast bewijst de verdediger zich als eigenaar van Kosmos Holding, een investeringsmaatschappij in sport en media, al als bestuurder. Dat bedrijf startte Piqué in samenwerking met Hiroshi Mikitani, oprichter van Rakuten, de Japanse shirtsponsor van Barcelona. In die positie toont Piqué zich even daadkrachtig als in zijn positie als centrale verdediger.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Kosmos Holding nam Piqué in januari de aandelen over van FC Andorra, een clubje dat destijds uitkwam op het vijfde niveau van de Spaanse voetballadder. Wat betreft die club wordt het een bijzonder weekend voor Piqué. Zondag speelt FC Andorra, geleid door ex-Ajacied Gabri, namelijk tegen Barcelona B op het derde voetbalniveau van Spanje nadat de club afgelopen zomer een dubbele promotie meemaakte. Piqué wil met het nietige clubje uit Andorra naar La Liga en uiteindelijk de Champions League. 'Als hij dat zegt, doet hij dat omdat hij er in gelooft. Gerard heeft heldere ideeën en is bovendien erg intelligent', loofde Gabri zijn voormalig ploeggenoot al.

Davis Cup
Piqué kijkt met Kosmos Holding echter verder dan het voetbalveld. 'De Davis Cup is het belangrijkste project in mijn leven', zei Piqué, die vorig jaar met zijn bedrijf drie miljard vrijmaakte voor de komende 25 jaar van de tenniscompetitie voor landen. Wie op de Twitter-pagina van Piqué kijkt, ziet dan ook meer tennis dan voetbal voorbij komen. Piqué wil van het toernooi om de Davis Cup het belangrijkste evenement van de tenniskalender maken en kreeg daarbij kritiek van Roger Federer, die vond dat het een beetje vreemd was dat een voetballer zich in de tenniswereld ging mengen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zwitserse tennislegende of niet: Piqué laat niet snel over zich heen lopen en sloeg terug: 'Ik denk dat Federer bang is dat de Davis Cup zal concurreren met de Laver Cup (een wedstrijd tussen tennissers uit Europa en tennissers uit de rest van de wereld, red.)', aldus Piqué, die ook kritiek van de Australiër Lleyton Hewitt kreeg. 'We worden geleid door een Spaanse voetballer. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer ik veranderingen door ga voeren in de Champions League.' Piqué bleef standvastig en zei dat de tenniswereld vanzelf aan de nieuwe opzet zou gaan wennen. Van 18 tot 24 november is het zover voor Piqué: dan strijden in Madrid achttien landen in het door hem hernieuwde format van de Davis Cup, waarvan Federer niet hoopt dat het teveel de Piqué Cup gaat worden.

In slechts een kleine schets van Piqués leven buiten voetbal blijkt wel: aan ambities geen gebrek. En mocht het met zijn bedrijf op niets uitlopen, kan hij altijd nog voor een pokercarrière kiezen. In augustus won hij meer dan 350 duizend euro op een pokertoernooi waarop Piqué tweede werd. Zaterdag wacht echter eerst gewoon weer een voetbalduel voor Piqué. Dan gaat Barcelona op bezoek bij Levante, de nummer tien van La Liga.

Het programma voor de twaalfde speelronde van La Liga


Za 2 nov. 2019

Zo 3 nov. 2019

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.