Mbappé leidt Frankrijk naar achtste finale en bezegelt lot Peru

Frankrijk heeft zich donderdag geplaatst voor de achtste finale van het WK door in Groep C Peru te verslaan: 1-0. Daardoor is het toernooi voor de Zuid-Amerikanen na de groepsfase ten einde.

Hoewel Frankrijk in de eerste helft geen geweldige indruk maakte, was de ploeg wel een stuk beter dan het tegenvallende Peru. Nadat Antoine Griezmann en Paul Pogba hun pogingen naast het doel zagen gaan, moest doelman Pedro Gallese reddend optreden op een nieuw schot van Griezmann. De grootste kans voor Peru volgde na een half uur. Paolo Guerrero draaide weg bij Samuel Umtiti en schoot, maar keeper Hugo Lloris hield de bal met zijn benen uit het doel.

Die misser kwam Peru niet veel later duur te staan, want na 35 minuten was het aan de andere kant raak voor de Fransen. Na balverlies werd spits Olivier Giroud aangespeeld. Zijn schot werd getoucheerd door verdediger Alberto Rodríguez en vloog daardoor over Gallese. Voor Kylian Mbappé was het vervolgens een koud kunstje om binnen te tikken: 1-0. Het betekende voor de negentienjarige aanvaller zijn eerste WK-goal. Tevens is Mbappé nu de jongste doelpuntenmaker op een eindronde voor Frankrijk.

Met Jefferson Farfán en Anderson Santamaría in het veld voor Yoshimar Yotún en Rodríguez ging Peru in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Daar was het land al na vijf minuten dichtbij, toen Pedro Aquino van afstand uithaalde. Zijn schot vloog tegen de kruising. Later raakte Farfán het zijnet na een voorzet. Frankrijk liet na rust aanvallend juist weinig meer zien, terwijl Peru vooral van afstand pogingen waagde. Uiteindelijk kwamen de Zuid-Amerikanen niet meer tot scoren, waardoor uitschakeling een zekerheid werd.

Frankrijk gaat na twee wedstrijden aan kop in Groep C met zes punten. Denemarken volgt met vier, Australië heeft er één. Komende dinsdag staan Denemarken-Frankrijk en Australië-Peru op het programma.