Mbappé en ploeggenoten trekken aan de bel over Franse rellen

Aanvoerder Kylian Mbappé en zijn ploeggenoten bij de nationale ploeg hebben zich in een gezamenlijk statement uitgesproken over de rellen in Frankrijk. Na de dood van de zeventienjarige Nahel loopt het op veel Franse plekken behoorlijk uit de hand.

Mbappé en ploeggenoten trekken aan de bel over Franse rellen
© Pro Shots

Afgelopen dindsdag werd de jonge automobilist Nahel doodgeschoten door een politie-agent, toen hij probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. Het leidde tot veel woede richting het politiekorps, dat wordt verweten racistisch en veel te agressief te handelen. Donderdag werd in Nanterre, een voorstad van Parijs en de woonplaats van Nahel, een protestmars gehouden, die door zijn moeder werd geleid. De mars eindigde bij het politiebureau, waar het tot een botsing kwam.

Op plekken door heel Frankrijk volgden de afgelopen dagen rellen, werden auto's in de brand gestoken en waren er confrontaties met de politie. Volgens Franse berichtgeving zijn er inmiddels 79 agenten gewond geraakt en liefst 1350 auto's in vlammen opgegaan. Wat begon als een protest tegen gewelddadig politieoptreden, is ontaard in brandstichtingen, vernielingen en plunderingen.

Op de vooravond van de zeer beladen begrafenis van Nahel, voelden Mbappé en zijn ploeggenoten zich genoodzaakt om met een statement te komen. 'Net als heel Frankrijk zijn wij geraakt en gechoqueerd door de brute dood van Nahel. Al onze gedachten zijn bij hem en zijn familie', opent het statement, dat door Mbappé vrijdagavond werd gedeeld.

'Sinds deze tragische gebeurtenis hebben we uitingen van woede gezien, die we begrijpen, maar we kunnen deze vorm niet toejuichen. Velen van ons komen uit achterstandswijken en we delen de pijn en het verdriet. Maar geweld lost niets op', benadrukken Mbappé en zijn ploeggenoten.

'Er zijn andere vreedzame en constructieve manieren om je uit te drukken. Daar moeten we onze energie een aandacht in stoppen. Het geweld moet nu stoppen en plaats maken voor rouw, dialoog en reconstructie', besluit de Franse nationale ploeg gezamenlijk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's